Ha nem akar hízni, kerülje a sovány, nagyétkű barátokat!
Azok a karcsú barátok, akik sokat esznek, veszélybe sodorhatják az ember féltett vonalait – írja a Journal of Consumer Research. A cikk szerzői azt vizsgálták, hogy valakinek a testsúlya és az általa fogyasztott étel mennyisége hogyan befolyásolja a velük együtt étkezők táplálkozását.
Azok a karcsú barátok, akik sokat esznek, veszélybe sodorhatják az ember féltett vonalait – írja a Journal of Consumer Research. A cikk szerzői azt vizsgálták, hogy valakinek a testsúlya és az általa fogyasztott étel mennyisége hogyan befolyásolja a velük együtt étkezők táplálkozását. 210 egyetemi hallgatót vontak be a vizsgálatba, amely látszólag filmek megnézéséből állt. Azt mondták a résztvevőknek, hogy egy másik hallgatóval párban fogják végezni a kísérletet, de valójában a másik személy is a kutatócsoport tagja volt, egy vékony testalkatú személy, akit azonban egyes esetekben „kipárnáztak”, amitől lényegesen testesebbnek tűnt. A filmvetítés közben a résztvevőknek ételt szolgáltak fel, amelyből mindig az álruhás kutató vett először – hol többet, hol kevesebbet. A megfigyelések szerint a kísérleti alanyok által vett mennyiséget mindig befolyásolta az, hogy előttük mennyit vett a másik személy, függetlenül a testméretétől. Többnyire hasonló adagot vettek ki, ám ha túlsúlyosnak ítélték az illetőt, saját maguk inkább kevesebbet ettek. Ez arra utal, hogy az embereket – akár tudatában vannak ennek, akár nem – befolyásolja, hogy a másik mennyit eszik. A szerzők következtetése szerint többet nyom a latba annak a személynek a súlya, akivel együtt eszünk, mint az, hogy ő mennyit eszik. Ha azt látjuk, hogy egy testes ember sokat eszik, hajlamosak vagyunk csökkenteni az adagot, de ha egy sovány barát nagy adagot szed, az a vele étkezőt is több étel elfogyasztására sarkallhatja.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A világ legjobb gasztronómiai városai 2025-ben – New Orleans a csúcson
A Time Out magazin több ezer helyi lakos bevonásával állította…
Tovább olvasom >A Gundel technikum (a korábbi Ecseri szakközépiskola) volt diákjait várja a Gundel Alumni Közösségbe
A Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum, korábbi nevén az…
Tovább olvasom >Méréstolmács jigger – A nap képe
Amatőr mixer olvasó, készíts tökéletesen arányos koktélokat a Viski rozsdamentes…
Tovább olvasom >