Ha drágul az élelmiszer, négy magyar fogyasztóból három változtat vásárlási szokásain
A magyar fogyasztók 77 százaléka azt mondja, ha emelkednek az élelmiszerárak, akkor változtat vásárlási szokásain. Legtöbben a főétkezések közötti falatozásokkal kapcsolatban, új ruházati cikkeknél és az otthonon kívüli étkezésnél spórolnának. Többek között ezt tárta fel a Nielsen fogyasztói információkat és ismereteket szolgáltató vállalat kutatása az élelmiszerek drágulásának következményeiről.
Úgy is befolyásolja az élelmiszerek drágulása a magyar fogyasztókat, hogy 40 százalékuk azt mondja, ritkábban megy vásárolni. Arányuk hasonló a vizsgált huszonkilenc európai ország átlagához. Egy-egy vásárlás alkalmával pedig a válaszadó magyarok 67 százaléka kevesebbet költ. (Itt az európai átlag 56 százalék).
Ami a vásárlások helyszínét illeti, az élelmiszerárak növekedése miatt többször megy diszkontba a magyar megkérdezettek 37 százaléka, szupermarketbe 23, hipermarketbe pedig 22 százaléka. Piacot említ 19, lakóhely közeli boltot 11 százalék, ebben az összefüggésben.
– Az élelmiszerárak emelkedése majdnem mindenkit érzékenyen érint – mutat rá James Russo, Nielsen globális fogyasztói kutatásainak szenior elnökhelyettese. – A kínálati oldalon fontos, hogy a vállalatok döntéshozói meg tudják határozni, mely termékek állóképessége nagy, és melyek sebezhetőek. Hiszen a fogyasztók az üzletek polcai előtt állva kompromisszumokat kötnek, és határozottan döntenek arról, hogy mit vegyenek meg, és mit ne. Szintén ez a helyzet, amikor a fogyasztók igyekeznek büdzséjükből minél többet kihozni. Keresik pénzükért a legkedvezőbb értékeket, és a gyártóknak szükséges megkeresniük azokat a kereskedőket, akik kielégítik a vevők új igényeit.
Ha az ennivaló többe kerül, akkor a magyar megkérdezettek közül legtöbben tízóraira vagy uzsonnára költenének másként (61 százalék); új ruhára saját részükre (55); otthonon kívüli étkezésre (39); italok otthoni fogyasztására (38); tevékeny pihenésre és szórakozásra, mint például koncert, film vagy színház (34); kommunikációs szolgáltatásra, például mobil- és vezetékes telefonra, internetre, kábel tévére, stb., (34); mindennapi rutin közlekedésre, mint autó, ingázás, stb. (33).
Említést érdemel, hogy amíg a válaszadók 55 százaléka saját öltözködésére költene másként, addig a gyerekeknek szánt ruházati cikkekre csak 10 százalékuk csökkentené kiadásait.
A változó vásárlásokkal kapcsolatban James Russo így nyilatkozik:
– Még a hagyományos kereskedelem dominál a legtöbb országban, és az alapvető élelmiszereket a fogyasztók mindennapos vásárlásaik során szerzik be. Amikor az élelmiszerek drágulnak, és amiatt a vásárlók képtelenek több árut tenni a kosarukba, akkor piaci szereplők számára az jelent kihívást, hogy új márkákat, új termékeket tudjanak bevezetni az üzletekbe.
Táblázat. Ha drágulnak az élelmiszerek, a fogyasztók hogyan változtatnák meg költési szokásaikat. A legtöbb magyar megkérdezett által által említett nyolc válasz. A válaszadók százalékában.
Amin változtat | Európai átlag | Magyarország |
Főétkezések közötti falatozás |
39 |
60 |
Saját magának új ruha |
61 |
55 |
Otthonon kívüli étkezés |
61 |
39 |
Italok otthoni fogyasztása |
28 |
37 |
Tevékeny pihenés és szórakozás |
45 |
34 |
Kommunikációs szolgáltatás |
27 |
34 |
Mindenapi rutin közlekedés |
25 |
33 |
Utazás/nyaralás |
40 |
30 |
Forrás: Nielsen fogyasztói információkat és ismereteket szolgáltató vállalat
Táblázat. Ha drágulnak az élelmiszerek, mi az, aminél a fogyasztók nem változtatnának költéseiken. A legtöbb magyar megkérdezett által említett nyolc válasz. A válaszadók százalékában.
Amin nem változtat | Európai átlag | Magyarország |
Lakhatás költségei (lakbér, hiteltörlesztés, energia, stb.) |
64 |
67 |
Egészséggel kapcsolatos kiadások (orvos/fogrovos, gyógyszer, vitamin) |
52 |
59 |
Otthoni főétkezés |
59 |
59 |
Gyermeknevelés |
19 |
36 |
Mindennapi rutin közlekedés |
36 |
33 |
Kommunikációs szolgáltatások (telefon, kábel tévé, stb.) |
35 |
33 |
Képzés, tanulás |
31 |
26 |
Új ruházati cikkek gyerekeknek |
19 |
22 |
Forrás: Nielsen fogyasztói információkat és ismereteket szolgáltató vállalat
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >A baby boomerek jelentik a növekedés kulcsát az öregedésgátló bőrápoló termékek piacán
A Baby Boomer generáció növekvő érdeklődése az egészséges öregedés iránt…
Tovább olvasom >A versenyfenyegetettséget elemzi a dunnhumby és a Placer.ai új AI-alapú eszköze
Új AI-eszközt alkotott a dunnhumby és a Placer.ai, amely képes a…
Tovább olvasom >