Győzhet a skót bor a francia felett
Több, mint ötven francia bor- és ételszakértő nyílt levélben sürgette a globális felmelegedés elleni hatékony fellépést. Ellenkező esetben Skócia kiütheti Franciaországot a legjobb boroknak járó nyeregből.
A klímaváltozás miatt számos francia szőlészetet fenyeget a kiszáradás veszélye, főként Bordeaux környékén – hívták fel a figyelmet az aláírók. Ha az évszázad végéig 2 százalékkal emelkedik az átlaghőmérséklet, csak olyan vidékeken lehet majd csak szőlőt termelni, ahol jelenleg ez szinte elképzelhetetlen, például Nagy-Britanniában, Skóciában, vagy Svédországban.
Az Egyesült Királyságban jelenleg 416 szőlészet működik, több mint 1000 hektárnyi földet megművelve, ami az elmúlt 4 évben 45 százalékos emelkedést jelent.
Egy angol borász szerint egyelőre nincs tudomásuk arról, hogy Skóciában bort termelnének, bár pletykákat már hallottak. Egyes becslések szerint azonban 2080-ra már Anglia déli része is túl forró lesz ahhoz, hogy szőlőt termeljenek. Ezért a decemberi, Koppenhágában rendezett klíma-konferencián a fejlett országoknak vállalniuk kellene, hogy 2020-ra 40 százalékkal csökkentsék a széndioxid kibocsátást – írja a Pénzcentrum.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Növekszik a 3D-nyomtatott hús elfogadottsága Németországban
Németországban egyre nyitottabbak a fogyasztók a 3D-nyomtatott, laboratóriumi körülmények között…
Tovább olvasom >Mélytechnológiai központot nyit a Nestlé az innováció felgyorsítására
Új mélytechnológiai központ létrehozását tervezi a Nestlé Svájcban, hogy megerősítse…
Tovább olvasom >Új saját márkás hús-termékcsaládot vezet be a Lidl az USA-ban
A Lidl US első alkalommal vezet be saját márkás frisshús-termékcsaládot…
Tovább olvasom >