Gyorsult az élelmiszerinfláció Olaszországban januárban
Olaszországban 0,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak januárban éves összevetésben a decemberi 0,6 százalékos, közel három éve, 2021 februárja óta a legkisebb mértékű emelkedést követően – közölte az olasz statisztikai hivatal, az Istat csütörtökön az előzetes adatokat.
Az Istat adatai alapján januárban havi szinten 0,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Olaszországban az előző havi 0,2 százalékos emelkedést követően.
Az Istat közleménye szerint az éves árnövekedés gyorsulásához elsősorban a közlekedési szolgáltatások és a feldolgozatlan élelmiszerek árának gyorsuló növekedése, valamint az járult hozzá, hogy a szabályozott energiatermékek árcsökkenése a decemberi 41,6 százalékról 21,4 százalékra lassult.
Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) növekedési üteme januárban éves szinten 0,9 százalékra gyorsult a decemberi 0,5 százalékról, havi összevetésben pedig 1,1 százalék csökkenést mértek a decemberi 0,2 százalékos növekedés után.
A feldolgozatlan élelmiszerek és az energia nélkül számított éves maginfláció az előző havi 3,1 százalékról 2,8 százalékra mérséklődött januárban.
Kapcsolódó cikkeink
A növényi alapú jövőért felhagy a hústermékgyártással a Gruppo Tonazzo
Az olasz Gruppo Tonazzo bejelentette, hogy az év végéig felhagy…
Tovább olvasom >Az ezüst korosztálynak szóló saját márkát vezetett be a Penny Olaszországban
November 7-től jelenik meg a Penny Italia üzleteiben a diszkont…
Tovább olvasom >A közelségre és fenntarthatóságra fókuszáló új üzleti modellt vezet be a Crai
Az olasz Crai élelmiszer-kiskereskedelmi lánc új üzleti modellt vezetett be,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >