Gyorsteszt romlottság vizsgálatra

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 08. 14. 09:00

Amerikai vegyészek gyorstesztet készítettek annak megállapítására, hogy egy látszólag tökéletes gyümölcs, hal- vagy hússzelet romlott-e vagy sem.

A Dél-Karolinai Egyetem kutatói az Amerikai Vegyészeti
Társaság konferenciáján mutatták be az "Itt valami romlott" névre
keresztelt tesztet. A rudacskába speciális polimereket építettek be, amelyek
felismerik azokat az anyagokat, amelyekben a betegséget okozó baktériumok
képződnek, ha az ételben megromlik a fehérje.

Ezek a nem illékony aminok, a záptojás szagához hasonló ammóniák-származékok
indirekt módon mutatják azt, hogy mennyire romlott az étel. A laboratóriumi
kísérletek kilencven százalékos pontosságot mutattak, vagyis a találati arány
igen magas.

A tudósok úgy vélik, hogy két – három éven belül már ott
lehet az áruházak polcain a rudacska. Ugyanakkor más szakértők óvatosságra
intenek, mert például a Brit Egészségvédelmi Ügynökség szerint a teszt nem
tudja kimutatni a szalmonella, vagy a kóli bacilusokat, amelyek az
ételmérgezések fő okozói.

Kapcsolódó cikkeink