Gyorsteszt romlottság vizsgálatra
Amerikai vegyészek gyorstesztet készítettek annak megállapítására, hogy egy látszólag tökéletes gyümölcs, hal- vagy hússzelet romlott-e vagy sem.
A Dél-Karolinai Egyetem kutatói az Amerikai Vegyészeti
Társaság konferenciáján mutatták be az "Itt valami romlott" névre
keresztelt tesztet. A rudacskába speciális polimereket építettek be, amelyek
felismerik azokat az anyagokat, amelyekben a betegséget okozó baktériumok
képződnek, ha az ételben megromlik a fehérje.
Ezek a nem illékony aminok, a záptojás szagához hasonló ammóniák-származékok
indirekt módon mutatják azt, hogy mennyire romlott az étel. A laboratóriumi
kísérletek kilencven százalékos pontosságot mutattak, vagyis a találati arány
igen magas.
A tudósok úgy vélik, hogy két – három éven belül már ott
lehet az áruházak polcain a rudacska. Ugyanakkor más szakértők óvatosságra
intenek, mert például a Brit Egészségvédelmi Ügynökség szerint a teszt nem
tudja kimutatni a szalmonella, vagy a kóli bacilusokat, amelyek az
ételmérgezések fő okozói.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Orbán Viktor: jövőre reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés
Reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés 2025-ben Magyarországon –…
Tovább olvasom >Nehéz helyzetben a sertéshúságazat: emelkedő költségek, csökkenő fogyasztás és átalakuló szokások
Évek óta kihívásokkal néz szembe a hazai és az uniós…
Tovább olvasom >Az NGM tájékoztató levélben kéri az embereket, hogy költsenek
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztató levélben fogja értesíteni az önkéntes…
Tovább olvasom >