Gyógynövények az élelmiszeriparban
Hiszek a gyógynövények gyógyító erejében –jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Gyógynövény Szövetség és Tanács szakmai napján, Budapesten.
Az államtitkár kiemelte, hogy 2010 óta a Gyógynövény Szövetség stratégiai partnere a kormánynak. A teljes szektort tekintve a becsült nettó kibocsátás 110-120 milliárd forint körül van. Ebből a termesztés és gyűjtés, valamint az ehhez kötődő elsődleges feldolgozás nettó árbevétele 30 milliárd forint, a többi a további feldolgozásból, a késztermék-előállításból és a kereskedelemből származik.
Dr. Nobilis Márton kihangsúlyozta, hogy a háború és a covid rávilágított az önellátóság szerepére
Fontos, hogy mind gyógyászati, mind élelmiszer szempontból ugyanúgy önellátóak legyünk. Kiemelt célom, hogy a jelenlegi Európai Uniós ciklusban megtegyünk mindent azért, hogy az élelmiszeripar minél magasabb feldolgozottsággal önellátó legyen, és ez által visszakerüljön méltó helyére- jelentette ki.
Az államtitkár kitért arra, hogy a klasszikus nagykereskedelemi tevékenység mellett rendkívül sokszínű a gyógynövény termékek kiskereskedeleme is
Jelen vannak a patikahálózatoknál, a hazai és nemzetközi kiskereskedelmi láncok-fitotékájában, egészen a helyi piacokig. A gyógynövénytermesztők munkája hozzájárul a környezetvédelemhez és a fenntartható mezőgazdaság eléréséhez is. Ezért a kormány igyekszik minél nagyobb támogatást megadni ennek a szektornak, amely majd lehetőséget biztosít arra, hogy tovább fejlődjön és ez által export lehetőségeket is találjon.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Így ebédel a magyar – továbbra is húsfogyasztó nemzet vagyunk
Egy friss hazai kutatás feltárta, hogyan (nem) változott a magyar…
Tovább olvasom >A Mondeléz átadta legnagyobb közép-kelet-európai napelemparkját Székesfehérváron
A Mondeléz International csütörtökön hivatalosan is átadta új napelemparkját székesfehérvári…
Tovább olvasom >Négy növényvédő szer kapott szükséghelyzeti engedélyt a sáskák elleni védekezéshez
Magyarországon az elmúlt években a szélsőségesen meleg és száraz nyári…
Tovább olvasom >További cikkeink
Így ebédel a magyar – továbbra is húsfogyasztó nemzet vagyunk
Egy friss hazai kutatás feltárta, hogyan (nem) változott a magyar…
Tovább olvasom >Zsugorinfláció: adatbázis indul a kisebb kiszerelésekről
A fogyasztók könnyen hozzáférhető, megbízható és folyamatosan frissülő forrásból tájékozódhatnak…
Tovább olvasom >Támad a Temu: az online diszkontóriás betörne az európai élelmiszerpiacra is
A kínai Temu online piactér az olcsó elektronikai és ruházati…
Tovább olvasom >