Gyermekáldás-kalács

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2018. 10. 15. 14:51

A Határtalan Édességek bemutatkozási lehetőséget adott egy nemcsak népi, nemcsak tradicionális, nemcsak tájjellegű, különleges édesség bemutatásának: a fumuhoz fűződő hiedelmek és elkészítésének körülményei is kuriózummá teszik.

A fumu Zala megye és a szlovéniai Muravidék találkozásánál elterülő Hetés néprajzi tájegység süteménye, amelyet esküvőre és gyermekáldáskor készítettek. A kelt tésztát négy részre véve egy nagy tepsibe háromfonatú – dió-, mák- és mazsola- vagy aszalt szilva töltelékű – kalácsot tettek, majd a tetejét baba formájúra alakították, szertartásosan nap-, kígyó-, virágmotívumokkal díszítve a boldogságért, a rontás ellen. A „nemi jellegüket” is megmutató babákat speciális szertartás kíséretében vágták fel.

A fumu készítése már majdnem feledésbe merült, mára viszont az Európai Táj díjat is elnyerő Hetés újbóli kapcsolódásának egyik gasztronómiai szimbóluma lett, igazi turisztikai kuriózumnak számít, s a térségben egyre többen tudják elkészíteni. Népszerűségére jellemző, hogy a Hetésben élő Balog Anita keramikus művész szobrot is készített róla. //

87655.png

Kapcsolódó cikkeink