Iskolai ökokertekben tanulhatják meg a fiatalok a biokertészkedést
Már Magyarországon is egyre több embert foglalkoztat az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás. Van, akit érzékenységei, allergiái terelnek abba az irányba, hogy jobban figyeljen rá, milyen élelmiszert visz be a szervezetébe, van, aki mindezek nélkül dönt a tudatos fogyasztás mellett. Azonban még mindig magas azoknak a száma, akik nincsenek tisztában vele, mit jelent az, hogy bio, ezért az edukáció kiemelt feladata a szektorban működő vállalkozásoknak – idézi a Zabosfa KerTÉSZ Kft. közleményét az origo.
A Zabosfa KerTÉSZ Kft. 2018. februárjában hozta létre a Zabosfai Ökokert programot a Zákányszéki Általános Iskolával és Zákányszék Község Önkormányzatával karöltve. Az alapítókat az motiválta, hogy a gyermekek számára lehetőséget és okot teremtsenek arra, hogy több időt töltsenek a szabad levegőn,megismerjék a zöldségeket és a gyümölcsöket, illetve azok termesztésének környezetbarát, bio módszereit.
„Olyan mélyen beivódott a növényvédőszeres termesztési technológia a köztudatba, hogy az idősebbeken túl, a fiatal generációt is nehéz meggyőzni arról, hogy az mennyire káros mind az egészségükre, mind a környezetre. Arra gondoltam, hogy ha a gyerekeket már egészen korán megismertetjük a bio gazdálkodás alapjaival, azáltal nemcsak az ő szemléletmódjukat formálhatjuk, hanem az információkat a családjaikhoz eljuttatva szélesebb körben is változást tudunk előidézni”– mondta a bio zöldségeket és gyümölcsöket forgalmazó cég ügyvezető igazgatója.
Élményalapú oktatás – tanít és összehoz
Napjainkban az iskolai oktatás elméleti úton történő ismeretanyag átadásra épül, a száraz tananyag nehezen vagy egyáltalán nem tud hosszú távon beépülni a gyermekek memóriájába. Ezzel szemben azokat az új információkat, amelyeket maguk tapasztalnak meg, élményük fűződik hozzájuk, sokkal eredményesebben képesek magukévá tenni.
„A Zákányszéki Általános Iskolában külső segítséggel tervezték meg a kertet, hogy egy olyan öko élőhelyet hozzanak létre, ahol a növénykultúrák szimbiózisban tudnak élni és támogatják egymás fejlődését. Kiépítettek egy kis tavat, fákat, cserjéket ültettek, veteményeskertet alakítottak ki. A gyerekek a vezető tanárnő támogatásával, szakkör keretén belül gondozzák a kertet, ami annyira a szívügyükké vált, hogy még a nyári ügyeletét is megoldották” – ismertette Kazi Péter.
A szakember azt tapasztalta, hogy a kert a gyermekek fejlődésében olyan eredményeket tud elérni, amit semmi mással nem lehet helyettesíteni. Amellett, hogy az érzékelést fejleszti, hiszen, különböző színeket, szagokat, ízeket, textúrákat ismerhetnek meg a kis kertészek, türelemre is tanítja őket azzal, hogy ki kell várniuk, amíg munkájuk gyümölcsei beérnek, és a közös tevékenység által kommunikációs képességeik is szárnyakat kaphatnak.
Iskolai ökokertek
A vállalkozás célkitűzése az első megvalósult iskolai programmal koránt sem ért a végéhez, 2020 decemberében a program bővítéseként pályázatot hirdettek, amelyre 220 oktatási intézmény jelentkezett. A nagy sikerre való tekintettel két első, két második és két harmadik helyezett részesülhetett támogatásban, hogy kialakítsák saját ökokertjüket.
„Miután a programot országos szintre bővítettük, megkeresett bennünket az Iskolakertekért Alapítvány és felajánlotta az együttműködését. Az október 1-jén, Zákányszéken megrendezett VII. Országos Iskolakert-hálózati találkozó szervezésében már mi is részt vettünk.
Az ország minden pontjáról érkeztek érdeklődők, akik előadásokat hallgathattak meg, műhelymunkákon vehettek részt és bemutatkozott a helyi általános iskola biokertje is” – tudta meg az origo Kazi Pétertől.
A program szélesítésének tervezése jelenleg is zajlik, annak érdekében, hogy a jövőben még több iskola tudjon élni a lehetőséggel, illetve többféle specifikus programváltozat közül legyen lehetőségük választani.
Tradíció és innováció találkozása
„Tradicionális értékrendünkben a munka és a föld tisztelete nagy prioritást élvez, működésünk mozgatórugója az egészséges táplálkozás, illetve a hazai termékek előnyben részesítése. Az a küldetésünk, hogy egy olyan generációt neveljünk, amelyik értéknek tartja a magunkkal hozott több százéves kultúrát a mezőgazdaság és a természetvédelem tekintetében is, és fontosnak tartja majd tovább adni a következő generációk számára” – jegyezte meg az ügyvezető igazgató.
„Egyre több ételallergia, intolerancia alakul ki az emberek körében, és azt gondolom, emiatt szükséges az, hogy előremutatóan gondoljunk az élelmiszer előállításra, elsősorban a frissen fogyasztott zöldségre és gyümölcsre. Ízőrzők csatornánkon olyan tradicionális recepteket gyűjtünk össze, amelyekhez minél nagyobb arányban használjuk a saját magunk által forgalmazott termékeket, így ötletet adva arra, miként lehet ezeket jól hasznosítani” – zárta gondolatait Kazi Péter. (origo)
Kapcsolódó cikkeink
A szakképzések egyre bővülnek
A kormány elkötelezett a kollégiumi férőhelyek bővítése, fejlesztése mellett, ahogyan…
Tovább olvasom >Bio vagy nem bio? ‒ Ne féljünk kérdezni!
Az Unió és a magyar kormány közös törekvése, hogy minél…
Tovább olvasom >Jelentősen nőtt a magániskolák iránti kereslet hazánkban
Magyarországon az állami oktatás helyzete miatt (alulfinanszírozottság, pedagógushiány, elavult tantervek…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >