Gyengélkednek a szlovák sörgyártók
A fogyasztási adó 2003-as drasztikus emelése óta folyamatosan csökken a sörgyárak teljesítménye. A szlovákok egyre több import sört isznak, a hazaiból is inkább a gyengébbet.
A szlovák
sörgyártók szövetségének adatai
szerint 2002-ben 4,85 millió hektoliter sört állítottak
elő az országban, ami 2003-ban az év közben
bevezetett magasabb adókulcs miatt 4,57 millió
hektoliterre mérséklődött. Az igazi zuhanás
egy évvel később következett be, amikor 400 ezer
hektoliterrel csökkent a sörgyártás. A
hanyatlás azóta is tart, évről évre
100-150 ezer hektoliterrel kevesebb sörre van igény,
2008-ban már csak 3,55 millió hektolitert állítottak
elő.
A szlovák sörgyárak úgy próbálnak
talpon maradni, hogy licencszerződések alapján cseh
márkákat is gyártanak; erre példa a
Topvar (Kozel és Gambrinus), valamint a Heineken (Starobrno).
A szlovák piacon éves szinten mintegy 500 ezer
hektoliter importsör fogy el, ennek döntő többsége
cseh.
Megváltozott az emberek hozzáállása
a sörhöz: az utóbbi években egyre inkább
a gyengébb, tízfokos sör a kelendő, miközben
a korábban uralkodó tizenkettes kezd a háttérbe
szorulni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >