Népszerű a szőlő minden formája

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 09. 23. 13:49

A borászok és a csemegeszőlő-termelők is remek évet fognak zárni. Míg az újbor mennyisége várhatóan növekedni fog a tavalyi évhez képest, addig a magyarok szőlőfogyasztása is megugrott. A csemegeszőlő iránti kereslet növekedésének köszönhetően egyre népszerűbbek a magnélküli fajták, a magyar nemesítésű Arkadija, Pannónia kincse és Éva is. A felmérések szerint a magyar emberek átlagosan évente 2,5–3 kilogramm csemegeszőlőt esznek. A hazai termelők mintegy 1000 hektáron nagyjából 15 ezer tonna szőlő takarítottak be.

A borászok jóval nagyobb számokkal büszkélkedhetnek, idén mintegy 410 ezer tonna szőlőt szednek majd le a termelők a szüret végéig, és ebből mintegy 2,9 millió hektoliter seprős újbor kerülhet a pincékbe az előzetes termésbecslés szerint, szemben a múlt évi 2,7 millió hektoliterrel. A kormányzat és a szakma is arra törekszik, hogy egyre több minőségi magyar bor jelenjen meg a hazai és a nemzetközi piacon. Gál Péter, az FM eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára elmondta, a tárca ezt a szándékot az eredetvédelmi programon keresztül igyekszik ösztönözni. //

 

Kapcsolódó cikkeink