Népszerű a szőlő minden formája
A borászok és a csemegeszőlő-termelők is remek évet fognak zárni. Míg az újbor mennyisége várhatóan növekedni fog a tavalyi évhez képest, addig a magyarok szőlőfogyasztása is megugrott. A csemegeszőlő iránti kereslet növekedésének köszönhetően egyre népszerűbbek a magnélküli fajták, a magyar nemesítésű Arkadija, Pannónia kincse és Éva is. A felmérések szerint a magyar emberek átlagosan évente 2,5–3 kilogramm csemegeszőlőt esznek. A hazai termelők mintegy 1000 hektáron nagyjából 15 ezer tonna szőlő takarítottak be.
A borászok jóval nagyobb számokkal büszkélkedhetnek, idén mintegy 410 ezer tonna szőlőt szednek majd le a termelők a szüret végéig, és ebből mintegy 2,9 millió hektoliter seprős újbor kerülhet a pincékbe az előzetes termésbecslés szerint, szemben a múlt évi 2,7 millió hektoliterrel. A kormányzat és a szakma is arra törekszik, hogy egyre több minőségi magyar bor jelenjen meg a hazai és a nemzetközi piacon. Gál Péter, az FM eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára elmondta, a tárca ezt a szándékot az eredetvédelmi programon keresztül igyekszik ösztönözni. //
Kapcsolódó cikkeink
A mentes termékek piacán indítana felmérést a NAK munkacsoportja
Komplex felmérést indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a mentes termékek…
Tovább olvasom >NAK- FruitVeB: nőtt a hajtatott zöldségtermesztés versenyképessége
Az elmúlt években a támogatási konstrukcióknak és a kedvező hitellehetőségnek…
Tovább olvasom >Feldman Zsolt: újra lehet pályázni a mezőgazdasági kisüzemek fejlesztésére
Újra lehet pályázni a mezőgazdasági kisüzemek fejlesztésére szerdától – hangsúlyozta…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >