Grana Padano: vérnyomást csökkentő olasz sajt

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 05. 23. 11:35

Csökkentette a betegek vérnyomását a Grana Padano olasz parmezán sajt beiktatása enyhén magas vérnyomásban szenvedő, ACE-gátló gyógyszereket nem szedő egyének étrendjébe egy olasz vizsgálat tanúsága szerint.

Az Európai Unió lakói közül minden harmadik-negyedik felnőttnek emelkedett a vérnyomása és ez a szív-és érrendszeri betegségek, különösen az agyi katasztrófa egyik legnagyobb kockázati tényezője. Sokan igyekeznek a tabletták helyett természetes gyógyszereket szedni és most kiderült, ezek közé sorolható a Grana Padano olasz parmezán sajt is.

A magas vérnyomást kutatók szervezetének (ESH) Londonban megrendezett európai kongresszusán nagy feltűnést keltett Giuseppe Crippa professzor és munkatársainak előadása, akik az egyik híres olasz parmezán sajt vérnyomáscsökkentő hatásáról végzett tanulmányukat ismertették.

A csaknem ezer éve készített sajtnak erre a hatására még soha nem figyeltek fel. A sajtfélét a cisztercita szerzetesek kezdték készíteni. A kizárólag a Pianura Padana völgyben előállított tejterméket akár három éven keresztül érlelik és így fogyasztják.

Crippa professzor és csapata viszont azt figyelte meg, hogy a magas vérnyomást hatásosan csökkentő készítmény a 9-12 hónapig érlelt változat.

Az olasz orvosok 29 magas vérnyomásban szenvedő, de a gyári gyógyszereket visszautasító beteget vizsgáltak. A betegek két hónapon keresztül egyébként változatlan étkezésüket napi három deka sajttal is kiegészítették. Volt még 16 hasonlóan emelkedett vérnyomású beteg is, akik ugyancsak nem szedtek tablettát, de sajtot sem kaptak – ez volt a kontrollcsoport.

Mindkét csoport tagjainak vérnyomását nemcsak a rendelőben mérték meg, hanem a kezelés előtt és annak végén 24-órás automata vérnyomásmérés is történt. A sajt hatására a vérnyomás első, szisztolés értéke átlag nyolc higanymilliméterrel lett kevesebb, a diasztolés, a „per” érték pedig átlagosan hat higanymilliméterrel csökkent, a kontrollcsoport tagjaiéhoz képest.

A kutatók szerint a Grana Padano sajtban speciális tripeptid található, melynek hasonló vérnyomáscsökkentő hatása van, mint az angol nevéből alkotott betűszóval ACE-gátlónak nevezett tablettának.
A vitában elhangzott, hogy ilyen tripeptidek svéd- és holland joghurtfélékben is léteznek, de a legnagyobb mennyiségben a gyógyhatású anyagok az olasz sajtban fordulnak elő. (MTI, Matos Lajos)

Kapcsolódó cikkeink