Gőzerővel folyik a csemege kukorica előállítása a kecskeméti konzervgyárban
Naponta 40-50 csemege kukoricát szállító kamion gördül be a Kecskeméti Konzerv Kft. gyárudvarára, hogy a cégnél feldolgozzák az exportra szánt alapanyagot. Megduplázódott – körülbelül 400-ra nőtt – ezekben a hetekben a munkavállalók száma, akik három műszakban naponta 1,2 millió doboz csemege kukoricát gyártanak le.
Ábrahám Tibor, a cég gyár igazgatója azt mondja, hogy az idei alapanyag a tavalyihoz képest igen jó. A napos, de időnként csapadékos időjárás jót tett az aranyszínű csemege fejlődésének. Naponta 40-50 kamionnyi kukoricát szállítanak a termelők a gyárba. Ennek, mintegy negyedét Bács-Kiskunban termesztik. Mivel nem csak a minőség jó, de a mennyiség is több, mint tavaly volt, várhatóan október 10-ig dolgozzák fel a zöldséget. Ha kell, akkor hétvégén sem állnak le a gépek. A tervek szerint mintegy 60 millió darab fél kilogrammos terméket állítanak elő, de az igazgató azt sem zárta ki, hogy a mennyiség néhány millióval akár több is lehet.
Az árakról csak annyit árult el, hogy a tavalyihoz képest negyedével nőtt a nyersanyagok felvásárlási ára, és a 2008-as évi árszintre állt vissza. A külföldi piacokon – ahová a termék 95 százaléka megy – remélhetőleg érvényesíteni tudják a hazai árváltozásokat. A cég másik profilja a borsókonzerv gyártás.
Az idén, tavalyhoz képest, másfélszer több – 15 millió – félkilós terméket gyártottak le a nyári napokban. A piacokkal valószínűleg nem lesz gond, fogalmazott a szakember, ugyanis Nyugat-Európában a szárazság miatt így Belgiumban és Észak-Kelet Franciaországban kevesebb az idei termés, míg a szintén nagy termő vidékkel rendelkező Lengyelországban viszont a sok csapadék miatt a borsótermés egy része tönkrement. Így nőtt a kereslet a magyar borsó iránt, mert Európában hiány van ebből a termékből – írja a baon.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
KSH: októberben 3,2 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest
2024. októberben a fogyasztói árak átlagosan 3,2 százalékkal haladták meg az…
Tovább olvasom >Tépett sertéshússal érkezik a McDonald’s legújabb szendvicse
A hazai McDonald’s november 14-én mutatja be országszerte Maestro burgercsaládja…
Tovább olvasom >Az ételmentés menő! De vajon mennyire?- Lezajlott a Munch sajtóeseménye
“Miért menő az ételmentés?” címmel szervezett sajtóeseményt a Munch, melynek…
Tovább olvasom >