Gourmet pizza

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 05. 30. 19:57

A cím nem néhány innovatív étteremtulajdonos termékfejlesztési próbálkozására utal: az olasz vendéglátósok nagy hányada szintet váltott, ma már a divatosabb pizzériáikban úgynevezett gourmet pizzákat kínálnak. Lehet, hogy a sonkás-gombás, négysajtos, csípősszalámis-jalapenós triumvirátusnak befellegzett? De mitől is gourmet egy pizza?

A cikk a Trade magazin 2024/6-7. lapszámában olvasható.

– Természetesen minden a legkiválóbb minőségű alapanyagoknál kezdődik – mondja el Kertész Mirjam, a a legkorszerűbb pizzasütőket árusító Coninvest tulajdonosa –, elsősorban a lisztnél. Egyes pizzériák a gabona fajtáján kívül még a malom nevét is feltüntetik, anyakovászt alkalmaznak és lassú kelesztést használnak. Prémium paradicsom és mozzarella – ez már sok helyen idehaza is alap. A gour­met pizzát viszont sütés után „finishelik” további nyers, első osztályú alapanyagokkal. Nem csak pármai sonkát, rukkolát, bazsalikomot lehet tenni egy pizzára, de ezeknél is fontos, hogy jó minőségűek és frissek, sőt, frissen szeleteltek legyenek. És az olaszok fantáziájának semmi sem szab semmi határt, ráadásul a legkülönlegesebb hozzávalókat is kiváló érzékkel választják egymás mellé.

Mindehhez a legmodernebb technológia illik. A divatos nápolyi pizza alapja például az, hogy nagyon magas hőfokon (420 – 450 °C), nagyon gyorsan sütik maximum 1-1,5 perc alatt. Nem mindig megoldható a fatüzelés – hiszen az nem egy egyszerű műfaj: szinte nem is pizzaszakács, de tűzmester kell hozzá, aki folyamatosan táplálja, gondozza a tüzet. //

Kapcsolódó cikkeink