Gourmet pizza
A cím nem néhány innovatív étteremtulajdonos termékfejlesztési próbálkozására utal: az olasz vendéglátósok nagy hányada szintet váltott, ma már a divatosabb pizzériáikban úgynevezett gourmet pizzákat kínálnak. Lehet, hogy a sonkás-gombás, négysajtos, csípősszalámis-jalapenós triumvirátusnak befellegzett? De mitől is gourmet egy pizza?
A cikk a Trade magazin 2024/6-7. lapszámában olvasható.
– Természetesen minden a legkiválóbb minőségű alapanyagoknál kezdődik – mondja el Kertész Mirjam, a a legkorszerűbb pizzasütőket árusító Coninvest tulajdonosa –, elsősorban a lisztnél. Egyes pizzériák a gabona fajtáján kívül még a malom nevét is feltüntetik, anyakovászt alkalmaznak és lassú kelesztést használnak. Prémium paradicsom és mozzarella – ez már sok helyen idehaza is alap. A gourmet pizzát viszont sütés után „finishelik” további nyers, első osztályú alapanyagokkal. Nem csak pármai sonkát, rukkolát, bazsalikomot lehet tenni egy pizzára, de ezeknél is fontos, hogy jó minőségűek és frissek, sőt, frissen szeleteltek legyenek. És az olaszok fantáziájának semmi sem szab semmi határt, ráadásul a legkülönlegesebb hozzávalókat is kiváló érzékkel választják egymás mellé.
Mindehhez a legmodernebb technológia illik. A divatos nápolyi pizza alapja például az, hogy nagyon magas hőfokon (420 – 450 °C), nagyon gyorsan sütik maximum 1-1,5 perc alatt. Nem mindig megoldható a fatüzelés – hiszen az nem egy egyszerű műfaj: szinte nem is pizzaszakács, de tűzmester kell hozzá, aki folyamatosan táplálja, gondozza a tüzet. //
Kapcsolódó cikkeink
Élelmiszermentés rászorulóknak
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület adománygyűjtő akciója során rekordmennyiségű, összesen 139…
Tovább olvasom >Megvalósuló tervek
Közel egy éve tölti be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)…
Tovább olvasom >Tovább drágítja a narancslevet a gyenge brazil termés
A világ legnagyobb narancslétermelőjének számító Brazília friss előrejelzése szerint mintegy…
Tovább olvasom >További cikkeink
A felelősség tánca – A nap videója
Dance of Responsibility – azaz A felelősség tánca című megrendítő…
Tovább olvasom >A termék, amelynek saját vendingautomatája van – A nap képe
Persze sokan – minimum rovatunk kedvelői – tudják, nem ez…
Tovább olvasom >