Magazin: Gourmet-gomba az ablakból

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 07. 31. 11:04

Bár a kaliforniai Back to the Roots cég „gombaprojektjének” elemei önmagukban kevés újdonságot hordoznak, a végeredmény összességében mégis zseniális. Termeld magad! típusú mini gombakertjük ennek megfelelően féltucatnyi termékfejlesztési díjat begyűjtött, ötletgazdái, két fiatal vállalkozó, 2010-ben félmillió dollár (több mint 100 millió Ft) forgalmat jegyezhettek – csak laskagombából!

Maga a termék roppant egyszerű: egy kartondoboz gombaspórákat rejtő táptalajt tartalmaz, amiből napi kétszeri „locsolás” után 7–10 nap alatt fél kilónyi, az értékesebb fajták közé tartozó laskagomba fejlődik. Egy-egy dobozból 2-4 alkalommal várható termés. A minimális munkával, ottani viszonylatban olcsón (egy doboz ára 20 dollár), akár zárt helyen termelhető fenséges laskagomba a mai trendeknek megfelelően teljesen friss élelmiszer, „helyibb” nem is lehetne, ráadásul százszázalékosan megfelel a fenntarthatóság 21. századi követelményeinek, hiszen nemcsak csomagolása készül újrafelhasznált alapanyagból, de a tartalma is. Ugyanis a gomba kávézaccon nő!

A terméket a fogyasztói és a szaksajtó is nagyra értékeli, a szakácsok elismerően nyilatkoznak róla, de az átlagemberek is szívesen vásárolják – sokszor gyermekeik „okulására”. A gombakertecske pozitív fogadtatásában bizonyára az is közrejátszik, hogy a tulajdonosok minden doboz árából egy dollárral a mellrák gyógyításával kapcsolatos kutatásokat támogatják.

Kapcsolódó cikkeink