Gordon Ramsay két Michelin csillagot veszített
Gordon Ramsay egyik legkiemeltebb manhattani éttermét lefokozták, bár a kritikusok szerint ez várható volt. Amikor valami rossz történik Gordon Ramsay-vel, egyből megjelenik körülötte egy csomó ember, hogy kiálljon mellette. A The Guardian-nek a témában írt cikkét a hejszakacsok.hu fordíttatta le és jelentette meg.
A mocskos szájú séf – ahogy az újságírók szokták nevezni – mégsem szenvedhet eléggé ahhoz, hogy igazi elégtételt nyújtson heves bírálóinak. Utóbbiak feltételezhetően ittak egy tósztot, amikor meghallották, hogy Ramsay manhattani étterme (Gordon Ramsay at the London) ősszel elveszítette mindkét Michelin csillagát. Michael Ellis, a Michelin kalauz igazgatója a Bloomberg.com-nak azt nyilatkozta, hogy „a fogások igen eltérő minőségűek” és „problémák vannak a következetességgel, pedig az nagyon sokat jelent számunkra”. Ez pedig nem csak a kiadvány készítőinek, hanem a visszajáró vendégeknek is fontos lehet, akik ráadásul saját pénzüket hagyják ott egy-egy drága fogásért.
A rendszeresen étterembe járók tudják: nem igazán számít, hogy a séf ténylegesen a konyhában van-e éppen, vagy sem. Egyedül az fontos igazán, hogy megfelelően felkészítette-e csapatát. Maga Ramsey így fogalmazott korábban e kérdésről: „Ha a konyhád nem megy ugyanolyan jól nélküled, mint veled, akkor nem neked való ez a munka.”
Az ellentmondás aközött, amit tud, és amit tesz, magától értetődően elvezet Ramsay tragédiájának mélyére. Az ember nem építhet fel úgy egy birodalmat, hogy közben az üzleti tanácsadói és a családja szerint is lassítania kellene. Uradalmának bizonyos részletei egyébként jól működnek. Ramsay londoni központi étterme évről évre megtartja három Michelin csillagát, az ebédek pedig, melyeket ott fogyasztottam, mindig és következetesen hibátlanok voltak, a létező összes szempont alapján. De nézzünk csak egy kicsit a csillogó korona drágakövein túlra – ott már nem festenek ilyen rózsásan a dolgok. Egy másik londoni étterme idén ugyanis valósággal megbotránkoztatott a kiábrándítóan ellentmondásos fogásokért felszámított magas áraival és a szörnyű kiszolgálásával. Ha Ramsay az egyik tévéműsorában ebbe az étterembe térne be, bizony egyből elkezdhetné a káromkodást.
Talán ezek a tévés szereplések is okolhatók Ramsay megítéléséért, és itt nem az ellenszenvességre vagy a rivaldafényre gondolok. Ezek a műsorok ugyanis maguktól értetődően az ő hibáit is górcső alá helyezik. Hiszen ha az ember a televízióban szerepel olyan önjelölt szakértőként, akinek igen magasak az elvárásai a vendéglátásban, az jobb, ha megbizonyosodik róla, hogy a saját éttermei vajon megütik-e azt a bizonyos mércét. Senki sem szimpatizál az olyanokkal, akik prédikálnak valamiről, de teljesen mást tesznek.
Ramsay nem azért nem felel meg ezeknek az elvárásoknak, mert képmutató. Egyszerűen csak túl sok dolga van – túl sok étterme és bárja, túl sok televíziós sorozata és könyve. Van valami a jellemében, ami nem engedi meg, hogy egyszerre csak mérsékelt célokat tűzzön ki maga elé.
Ezen gondolat mentén tovább haladva pedig Ramsay-t inkább szánnunk, semmint megvetnünk kellene. Hiszen ne felejtsük el, hogy ő Anglia egyik legkiválóbb séfje, s emellett számos nagyszerű kulináris tehetséget nevelt már ki a fiatalabb generációból – gondoljunk csak Angela Hartnett-re, Marcus Wareing-re vagy Mark Sergeant-ra. Ő Nagy-Britannia világszínvonalú gasztronómiai felemelkedésének egyik legfontosabb figurája.
Megfosztani őt két Michelin csillagtól egyetlen tollvonással nem száműzés, hanem inkább megalázás. A séfek vért izzadva küzdöttek meg azokért a csillagokért és így elvenni tőlük – visszataszítva őket az céltalan éttermek szürke tömegébe – sértő húzás. Ez a történés csak hab a tortán a múlt júniusi Claridge’s-ben üzemelő éttermének bezárása után, ráadásul ott van még az új vállalkozás: a Union Street Café-nak sem adott valami lelkes értékelést a nagyközönség.
Úgyhogy a Ramsay-ellenes tömegek most ünnepelhetnek, én nem teszem. Egy nagyszerű férfiról van szó, bámulatos tehetséggel és energiákkal, aki pont ambíciói miatt lépte túl a határait. De ez nem szükségszerűen hozza magával a teljes bukást. Még mindig több tucat étterme van, amiből hét büszkélkedhet Michelin csillagokkal. Habár ez nem annyi, mint amennyi néhány napja volt, de egy kis plusz odafigyeléssel és fegyelemmel, kevesebb tévés szerepléssel minden megfordítható!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >