Gondolkozz zöldben a konyhádban!
A klímaváltozás, a túlnépesedés és a fogyasztói társadalmak korában minden apró lépés számít, hogy megóvjuk bolygónkat a felesleges szeméttől és energiapazarlástól. Tudatossággal, odafigyeléssel könnyedén csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat. A konyhában felhalmozódó szemét mennyiségét elsősorban a bevásárlás megreformálásával csökkenthetjük – magyarázza Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya. Ez eleinte alapos felkészülést igényel, de hamarosan mindennapos rutinná válik az új, többször használatos csomagolóeszközök igénybevétele.
Hol kezdjük?
A legfontosabb, hogy alakítsuk át a szeméthez való alapvető hozzáállásunkat. Néhány hüvelykujjszabály betartása nem csak a hulladékot csökkenti, hanem a pénztárcánkra is jó hatással lesz. Utasítsuk el, amire nincs szükségünk! Például ne kérjünk szívószálat az italunkba. Csökkentsük annak a mennyiségét, amire szükségünk van! Ne vásároljuk túl magunkat, hogy ne keletkezzen kidobandó élelmiszer. Használjuk újra, ami már megvan, a műanyag szatyrokat például. Amit nem tudunk visszautasítani, újrahasználni vagy a mennyiségét csökkenteni, azt gyűjtsük szelektíven, hogy újrahasznosítható legyen. A szerves hulladékot komposztáljuk, hiszen ezzel a módszerrel a természetnek értékes anyagot, humuszt gyártunk, mely visszakerül az ökológiai körforgásba.
Tudatosan a boltban
Pontos bevásárlólistát írva elkerülhetjük a túlköltekezést és a felesleges élelmiszerek kosárba kerülését. A második lépés mosható vászonzacskók, hálós textilszatyrok beszerzése, melyekkel műanyag zacskó helyett többször használatos tárolókba tehetjük a zöldségeket és a gyümölcsöket. Az átlátszó, könnyű anyagból készült zsákocskákat pékáru elvitelére is használhatjuk, könnyedén rájuk ragaszthatjuk és eltávolíthatjuk a mérés után kapott ármatricákat. Amíg nincsenek speciális eszközeink, nyugodtan vigyük magunkkal az előző vásárlások során felhalmozott műanyag zacskókat, hogy néhány extra vásárlással meghosszabbítsuk rövidke életüket!
Tárolót a kimértnek!
A csemegepultnál a sajtot, a húst a felvágottakat könnyű, saját dobozba rakatni. A dobozokra könnyedén ráragasztható az árat és a vonalkódot tartalmazó matrica. A folyékony tejtermékeket nehezebb csomagolásmentesen vásárolni, de termelőnél, piacon vagy zero waste boltokban már ezt is megtehetjük. A legjobb, ha üveget hordunk magunkkal és ebbe kérjük a tejet, joghurtot. A megvásárolt áruk hazacipeléséhez vigyünk vászontáskát vagy kosarat! Pénzünkkel mindennap szavazunk. A legjobb olyan cégektől vásárolni, melyek eleve környezetkímélő módszerekkel működnek, minimalizálják saját energiafelhasználásukat és szeméttermelésüket.
Kapcsolódó cikkeink
10 millió visszaváltás a MOHU REpont rendszerében
Elérte a 10 milliót a visszaváltások száma a MOHU REpont…
Tovább olvasom >CSAOSZ Konferencia – Élelmiszer-veszteség csökkentése fenntartható csomagolással
A Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) a közép-európai térségben…
Tovább olvasom >1 milliárd darab műanyag csomagolóanyagot váltott ki a DS Smith 2020 óta
A DS Smith több mint 1 milliárd darab műanyag csomagolóanyagot…
Tovább olvasom >További cikkeink
A nagyvállalatok ellenállnak a gazdasági bizonytalanságnak
Visszafogott várakozások jellemzik a hazai nagyvállalati szektort a következő egy…
Tovább olvasom >Cégtrend 2024-ben: pozitívabb félév, de még mindig negatív üzenet
Az elmúlt öt év legalacsonyabb cégszámát idén júniusban regisztrálták. Az…
Tovább olvasom >A Magyar Marketing Szövetség a szakma utánpótlásáért
A Magyar Marketing Szövetség aktívan tesz a szakma jövőjéért, ezért…
Tovább olvasom >