A gombatermelő Bio-Fungi Kft. 5-10 százalékos növekedést tervez az idén
Az egyik legjelentősebb magyar gombatermelő vállalkozás, a Bio-Fungi Termelő és Kereskedelmi Kft. 5-10 százalékos árbevétel-növekedést tervez erre az évre, miután tavaly a vállalat árbevétele 10 százalékkal emelkedett és meghaladta a 8 milliárd forintot – közölte a cég ügyvezető igazgatója az MTI érdeklődésére.
Mutsy Árpád elmondta: a növekedést, a korábbiakhoz hasonlóan, a folyamatos fejlesztés, a kapacitásbővítés és az új értékesítési lehetőségek feltárása, valamint a termékfejlesztés alapozza meg.
A Bio-Fungi az összes nyereséget az alapítás – 1991 – óta visszaforgatta. Emellett a vállalat folyamatosan javítja piaci alkalmazkodó képességét is. A termékek – fehér és barna csiperkegomba, a Portobello gomba, a laskagomba, a sárga laskagomba, déli tőkegomba – 100 százaléka frisspiaci.
A vállalat két fő tevékenysége a gombakomposzt előállítása és a friss gomba termesztése. A cégcsoport évente mintegy 5000 tonna gombát forgalmaz, ebből 80 százalék az export, 20 százalék a belföldi eladás. Gombakomposztot 10 országba szállít a vállalat, többek között Ausztriába, Németországba, valamint Oroszországba és a környező államokba, a friss gombát pedig elsősorban Ausztriában, Szlovéniában és Szlovákiában adják el.
A Bio-Fungi Kft. csaknem 250 embert foglalkoztat.
Mutsy Árpád elmondta: Magyarországon mintegy 25-28 ezer tonna gombát termesztenek, ennek mintegy 95 százaléka csiperkegomba, 5 százaléka laskagomba. Európában a gombatermesztés 1,0-1,2 millió tonna. Ennek 70 százaléka a frisspiacra kerül, 30 százaléka konzerv lesz. Az európai gombatermesztés mintegy 2 százalékát adja Magyarország.
Az egy főre eső gombafogyasztás Magyarországon nagyon alacsony, 1,0-1,5 kilogramm évente. A termelés növeléséhez technológiai váltásra, modern, felszíni gombaházak építésére lenne szükség. Ez 20-30 modern, 1000-2000 tonna éves kapacitású gombafarmot, vagy 5-10 3000-5000 tonna éves kapacitású gombafarm építését jelentené.
A fejlesztéshez mintegy 40 milliárd forintra lenne szükség, a beruházásokkal a magyar gombaipar kibocsátási volumene mintegy 60 ezer tonnára emelkedne, amivel elérné az unió gombatermesztésének 5 százalékát – mondta az ügyvezető igazgató.
Kapcsolódó cikkeink
A magyar gombatermesztés helyzete és kilátásai: innováció és fenntarthatóság az ágazatban
A magyar gombatermesztés az agrárgazdaság egyik különleges és kiemelkedő ágazata,…
Tovább olvasom >A legnagyobb értékben a gabonafélék árbevétele nőtt
A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek 24 árucsoportja közül 14 exportértéke…
Tovább olvasom >Jól boldogul a Beiersdorf a Niveának köszönhetően
Komoly növekedésbe lendült a Nivea az év első felében, ami…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új fejezet nyílt a Pizza Hut történetében: Magyarországi modell alapján újulhat meg az étteremlánc
Szeptember 12-én vágták át a szalagot Pécs legnépszerűbb sétálóutcájában, a…
Tovább olvasom >Már 150 millió darab palackot, üveget és alumínium dobozt váltottak vissza a Lidl áruházakban
Mérföldkőhöz érkezett az új visszaváltási rendszerben a Lidl Magyarország. A…
Tovább olvasom >Stílus újragondolva- megújult a Hungaria pezsgő!
Új, a stílust és az eleganciát még inkább hangsúlyozó külsővel…
Tovább olvasom >