Gombásznapot rendeznek a szegedi füvészkertben
A gombák különleges világába tekinthetnek be azok, akik vasárnap ellátogatnak a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjébe a gombásznapra – tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.

A háztartások egy főre jutó évi gombafogyasztása (kg)
A gombák fajokban gazdag csoportja az állatoktól és a növényektől is különbözik. Fontos ökológiai szerepet töltenek be, genetikai változatosságuk rendkívüli, hatékony lebontó enzimjeik biotechnológiai alkalmazással kecsegtetnek, a gyógyászatban nélkülözhetetlen hatóanyagokat termelnek és nem utolsósorban látványos, színes termőtesteket hoznak létre.
Bár sokan nem gondolnák, de Szeged környéke is gazdag gombában és ritka fajokkal is találkozhatnak a természetet járók. Kora délelőttől a füvészkertben lakossági gombaszakértői vizsgálatra várják a gombával érkezőket. Az érdeklődők pedig megismerhetik a különböző gombavizsgálati technikákat frissen gyűjtött gomba termőtesteken.
A látogatóknak bemutatják a környéken gyűjtött és távolabbról érkezett gombafajokat, a vendégek kérdéseket tehetnek fel szakértőknek, érdekességeket és különlegességeket tudhat meg a gombákról, bepillantást kaphat a gombák mikrovilágba, a gyerekek pedig játékos kifestővel teheti próbára kreativitását.
A gombásznapon egy különleges kiállítást is rendeznek: liofilizált – fagyasztva szárított – gombákat mutatnak be a közönségnek. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Európában és itthon is nő a gombafogyasztás
Az uniós gombatermesztés meghaladta az egymillió tonnát, Magyarország is egyre…
Tovább olvasom >Magyar fejlesztésű technológia segítheti a gombatermesztést
Magyar fejlesztésű technológiával kiváló vízmegtartó képességű takaróföld állítható elő csiperketermesztéshez…
Tovább olvasom >A gombakomposzt újrahasznosítására dolgoztak ki új megoldást az SZTE részvételével
A gombakomposzt újrahasznosítására dolgoztak ki új megoldást a Szegedi Tudományegyetem…
Tovább olvasom >További cikkeink
Portugieser csúcstalálkozó: Megvannak a jubileum győztesei
Április 23-án immár tizedik alkalommal szerveztek nemzetközi versenyt a portugieser…
Tovább olvasom >Egyre nagyobb fesztivált csapnak a gin körül
A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag…
Tovább olvasom >Bioélelmiszerek a közétkeztetésben a IV. Magyar Gasztronómia Napján
2025. április 26-27-én tartják a IV. Magyar Gasztronómia Napját. A…
Tovább olvasom >