GfK: megduplázódott a piacok árbevétele az elmúlt tíz évben
Duplájára nőtt a piaci vásárlások értéke az elmúlt tíz évben a GfK Hungária kutatóintézet adatai szerint. Elsősorban a fővárosban, illetve a nagyvárosokban élők járnak piacra, ahol főként friss árut szereznek be.
Az elmúlt évtizedben a korábbiak kétszeresét költötték a háztartások piacokon, miközben hasonló tendencia jellemzi a napi fogyasztási cikkek teljes forgalmát. Így a piacok megtartották stabil öt százalékos részesedésüket – közölte a GfK csütörtökön.
A piackutató intézet tájékoztatása szerint az évtized legnagyobb vesztesei a független kisboltok, pozíciójuk fokozatosan gyengült, miközben a hipermarketek és a hazai láncok folyamatosan erősödtek.
A háztartásoknak több mint kétharmada jár piacra vásárolni. A vevők tizede rendkívül aktív, intenzív piaci vásárlónak tekinthető, alacsony arányukhoz képest jelentős összeget költenek, a teljes forgalom mintegy felét. Aktivitásuk abban is megmutatkozik, hogy hetente többször is mennek piacra. Tízből heten tartoznak az alkalmi piaclátogatók csoportjába. Ők mindössze 20 százalékkal részesednek a teljes forgalomból, és körülbelül hathetente vásárolnak piacon.
Piacra elsősorban friss élelmiszerekért járnak a vásárlók. A teljes forgalom 80 százalékát öt termékkategória adja: 100 forintból 36 forintot zöldségre, 18 forintot gyümölcsre költenek el, ezek mellett a friss és feldolgozott húsáru, valamint a pékáru tartozik a legkeresettebb termékek közé.
A tipikus piaci vásárlók az idősebbek, a kisebb, azaz 1-2 fős háztartásokban, valamint a fővárosban és nagyvárosokban élők. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >