Gesztenyés-sárgabarackos csokoládés sütemény lett Budapest desszertje
A Cocó7 Csokoládé Bolt és Látványműhely gesztenyés-sárgabarackos csokoládés süteményét választottak idén Budapest desszertjének, amelyet először az október 11-én, pénteken kezdődő Édes Napok Budapest fesztiválon kóstolhatnak meg az érdeklődők a Szent István-bazilika előtt.
Az Édes Napok Európa egyik legnagyobb csokoládé és édesség tematikájú szakvására; a Szent István-bazilika előtt csaknem negyven kiállító süteményeivel, csokoládéival és más finomságaival találkozhat a közönség – mondta el a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség (Csésze) szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Rebrus Csaba, a Csésze elnöke, az Édes Napok főszervezője.
Az idei Édes Napokon először jelenik meg a Balaton fagyija és sütije, de meg lehet majd kóstolni a Demeter Chocolate Kft. Dubai elnevezésű édességét, és bemutatkozik chocoMe új márkája, az Atelier is. A csokoládémanufaktúra különlegessége, hogy a teljes gyártási folyamatot saját maga végzi: helyben megvásárolja a kakaóbabot, amit azután saját maga hántol és pörköl meg – magyarázta a Csésze elnöke.
Az édesség tematikájú esemény célja, hogy segítse a magyar cukrász kis- és közepes vállalkozásokat, támogassa a magyar édességmanufaktúrák megerősödését, népszerűsítését – tette hozzá.
Rebrus Csaba megjegyezte, hogy a magyar édesiparnak jelenleg nagy kihívásokkal kell szembenéznie: az elmúlt időszakban jelentősen növekedett a kakaóbab és más összetevők ára, de az energiára és a munkaerőre is egyre többet kell költeni, miközben a cukrászdák forgalma komoly visszaesést mutat. Rebrus Csaba szerint a magyar kézműves csokoládégyártás jól szerepel a világversenyeken, annak ellenére, hogy a szektor állami támogatásban nem részesül.
Az idei, meghívásos versenyen ötfős zsűri döntött: Budapest desszertet Cocó7 Csokoládé Bolt és Látványműhely készítette.
Bretz Bernadett, a műhely vezetőjének elmondása szerint törekedtek arra, hogy kizárólag minőségi alapanyagokat használjanak. A brownie-szerű piskóta csokoládé és vaj felhasználásával készült, a mandulás ropogós rétegen tejszínes étcsokikrém és rumos aromájú könnyű gesztenyekrém kapott helyet. A süti belsejében lévő sárgabarackzselé vaníliával, kevés szegfűszeggel és fahéjjal van „megbolondítva”. A sütemény tetejére csokoládébevonat és egy kicsi gesztenyegolyó került – ismertette Bretz Bernadett.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >