Gesztenyelekvár a Mecsekalján
2009 óta először újra van gesztenyelekvár a Mecsekalján. A talán legmunkaigényesebb hazai lekvár zengővárkonyi szelídgesztenyéből főtt.
Elkészült az első gesztenyelekvár a híres zengővárkonyi gesztenyés tavalyi terméséből. A környékbeliek, akik évek óta küzdenek a kéregrákkal és a rossz terméssel, már annak is örültek, hogy idén egyáltalán volt mit összegyűjteni.
A baranyai falu gazdálkodói régóta szerettek volna gesztenyelekvárt főzni mint helyi különlegességet, 2009 óta azonban egyik év sem hozott rendes termést, így a különleges csemegéhez nem jutott hozzávaló. Idén végre volt annyi a fák alatt, hogy az egyetlen vállalkozó kedvű asszony nekilátott a csöppet sem egyszerű műveletnek.
A lekvár készítése kifejezetten nehéz, és munkaigényes folyamat, nem véletlenül büszkék rá a környékben. Első lépésként a szúrós, tüskés burkot kell eltávolítani a termésről, ezt követően nagyon hosszú ideig kell főzni. Ráadásul a gesztenye nem olyan kiadós, mint például a sárgabarack, jóval nagyobb mennyiségre van szükség ugyanannyi lekvárhoz belőle. Körülbelül 3 kiló friss gesztenyéből tisztítás után 1,6 kiló marad, ezt lehet feltenni főni.
Egyelőre, mivel még csak kis mennyiségben készült, a pécsváradi leányvásár és a zengővárkonyi szalmalekvár fesztivál idején lehet kóstolni a valódi, várkonyi gesztenyelekvárt. (Kossuth Rádió, Hajnal-táj, hirado.hu)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Orbán Viktor: jövőre reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés
Reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés 2025-ben Magyarországon –…
Tovább olvasom >Nehéz helyzetben a sertéshúságazat: emelkedő költségek, csökkenő fogyasztás és átalakuló szokások
Évek óta kihívásokkal néz szembe a hazai és az uniós…
Tovább olvasom >Az NGM tájékoztató levélben kéri az embereket, hogy költsenek
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztató levélben fogja értesíteni az önkéntes…
Tovább olvasom >