Gesztenyelekvár a Mecsekalján
2009 óta először újra van gesztenyelekvár a Mecsekalján. A talán legmunkaigényesebb hazai lekvár zengővárkonyi szelídgesztenyéből főtt.
Elkészült az első gesztenyelekvár a híres zengővárkonyi gesztenyés tavalyi terméséből. A környékbeliek, akik évek óta küzdenek a kéregrákkal és a rossz terméssel, már annak is örültek, hogy idén egyáltalán volt mit összegyűjteni.
A baranyai falu gazdálkodói régóta szerettek volna gesztenyelekvárt főzni mint helyi különlegességet, 2009 óta azonban egyik év sem hozott rendes termést, így a különleges csemegéhez nem jutott hozzávaló. Idén végre volt annyi a fák alatt, hogy az egyetlen vállalkozó kedvű asszony nekilátott a csöppet sem egyszerű műveletnek.
A lekvár készítése kifejezetten nehéz, és munkaigényes folyamat, nem véletlenül büszkék rá a környékben. Első lépésként a szúrós, tüskés burkot kell eltávolítani a termésről, ezt követően nagyon hosszú ideig kell főzni. Ráadásul a gesztenye nem olyan kiadós, mint például a sárgabarack, jóval nagyobb mennyiségre van szükség ugyanannyi lekvárhoz belőle. Körülbelül 3 kiló friss gesztenyéből tisztítás után 1,6 kiló marad, ezt lehet feltenni főni.
Egyelőre, mivel még csak kis mennyiségben készült, a pécsváradi leányvásár és a zengővárkonyi szalmalekvár fesztivál idején lehet kóstolni a valódi, várkonyi gesztenyelekvárt. (Kossuth Rádió, Hajnal-táj, hirado.hu)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >A baby boomerek jelentik a növekedés kulcsát az öregedésgátló bőrápoló termékek piacán
A Baby Boomer generáció növekvő érdeklődése az egészséges öregedés iránt…
Tovább olvasom >A versenyfenyegetettséget elemzi a dunnhumby és a Placer.ai új AI-alapú eszköze
Új AI-eszközt alkotott a dunnhumby és a Placer.ai, amely képes a…
Tovább olvasom >