Gesztenyelekvár a Mecsekalján
2009 óta először újra van gesztenyelekvár a Mecsekalján. A talán legmunkaigényesebb hazai lekvár zengővárkonyi szelídgesztenyéből főtt.
Elkészült az első gesztenyelekvár a híres zengővárkonyi gesztenyés tavalyi terméséből. A környékbeliek, akik évek óta küzdenek a kéregrákkal és a rossz terméssel, már annak is örültek, hogy idén egyáltalán volt mit összegyűjteni.
A baranyai falu gazdálkodói régóta szerettek volna gesztenyelekvárt főzni mint helyi különlegességet, 2009 óta azonban egyik év sem hozott rendes termést, így a különleges csemegéhez nem jutott hozzávaló. Idén végre volt annyi a fák alatt, hogy az egyetlen vállalkozó kedvű asszony nekilátott a csöppet sem egyszerű műveletnek.
A lekvár készítése kifejezetten nehéz, és munkaigényes folyamat, nem véletlenül büszkék rá a környékben. Első lépésként a szúrós, tüskés burkot kell eltávolítani a termésről, ezt követően nagyon hosszú ideig kell főzni. Ráadásul a gesztenye nem olyan kiadós, mint például a sárgabarack, jóval nagyobb mennyiségre van szükség ugyanannyi lekvárhoz belőle. Körülbelül 3 kiló friss gesztenyéből tisztítás után 1,6 kiló marad, ezt lehet feltenni főni.
Egyelőre, mivel még csak kis mennyiségben készült, a pécsváradi leányvásár és a zengővárkonyi szalmalekvár fesztivál idején lehet kóstolni a valódi, várkonyi gesztenyelekvárt. (Kossuth Rádió, Hajnal-táj, hirado.hu)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >