GDP és fogyasztás: messze vagyunk az uniós átlagtól
Magyarország a vásárlóerő-paritáson számolt egy főre jutó GDP-t tekintve rosszabbul áll, mint Csehország, vagy Szlovákia, és Lengyelországhoz képest is csak egy fokkal jobb a mutató – derült ki az unió statisztikai hivatalának legutóbbi jelentéséből.
Magyarországon az uniós átlag 66 százalékára tehető az egy főre jutó vásárlóerő-paritáson számolt hazai bruttó össztermék, amivel a 27 tagország közül a 22. helyet tudhatja magáénak az Eurostat által összeállított rangsor szerint.
A visegrádi országokat nézve hazánk 66 százalékával csak a 65 százalékos egy főre jutó GDP-vel rendelkező Lengyelországot tudja megelőzni, ám, ha az elmúlt évek fejlődését nézzük, egyáltalán nem kizárt, hogy jövőre már Magyarország lesz a négy ország viszonylatában az utolsó helyen. Hazánk az elmúlt 4 évben ugyanis csak 2 százalékpontot tudott javulni, ezzel szemben Lengyelország 9 százalékpontos növekedést ért el a 2008-as 56 százalékhoz képest. Magyarország a 2004-es csatlakozáskor az egy főre jutó GDP az EU-átlag 63 százalékát tette ki, vagyis az elmúlt 8 évben mindössze 3 százalékpontos növekedést tudtunk elérni.
A lista élén kimagasló eredménnyel, az Unió átlagához viszonyított 274 százalékkal áll Luxemburg. Azt követi Hollandia 131, és Ausztria 129 százalékkal. Az élvonalhoz tartozik még Írország 127, Svédország 126, Dánia 125 százalékos egy főre jutó GDP-vel, míg Németország „csak” a hetedik helyre jutott fel a maga 120 százalékával.
Érdekesség, hogy tavaly ebből a szempontból még a nagy problémákkal küzdő Görögország és Spanyolország is lényegesen jobb helyzetben volt, hiszen a helléneknél 82 százalék volt az egy főre jutó GDP az uniós átlaghoz viszonyítva, bár 2010-hez képest jelentős visszaesést mutat az adat, akkor 90 százalékról számolt be az Eurostat. Spanyolország pedig még ennél is jobb, 99 százalékkal büszkélkedhet, vagyis szinte megfelel az uniós átlagnak. 2010-hez képest ez mindössze egy százalékponttal alacsonyabb, bár az is igaz, hogy a spanyol problémák az idei évben tetőztek szemben a göröggel, ahol már 2011-ben is kritikus volt az ország pénzügyi helyzete.
Az Eurostat az egy főre jutó GDP-vel együtt az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztást is közölte, mely alapján Magyarország 2010-hez képest mindössze egy százalékpontot tudott javítani: 60-ról 61 százalékra növekedett ez a mutató az Unió átlagához viszonyítva. Ami a rangsort illeti, ebből a szempontból még hátrébb van hazánk: a 27 tagállam között a 23. helyet tudhatja magáénak. Nálunk rosszabb adattal csak Észtország (61 százalék), Lettország (56 százalék), Románia (47 százalék) és Bulgária (44 százalék) rendelkezik.
Mindez pedig azt is jelenti egyben, hogy a visegrádi országok között is Magyarország áll az utolsó helyen, hiszen Lengyelországban, Szlovákiában és Csehországban egyaránt 70 százalékos volt az egy főre jutó egyéni fogyasztás az unió átlagához viszonyítva. 2010-hez képest egyébként egyedül Lengyelország javított, mégpedig nem is keveset, hiszen a most közölt statisztikai adat 4 százalékponttal magasabb. Ezzel szemben a cseheknél és a szlovákoknál egyaránt egy százalékponttal esett vissza ez a mutató 2011-ben.
Az éllovas ezen a listán is Luxemburg lett 150 százalékkal, őt követi Németország 119 és az Egyesült Királyság 118 százalékkal. Tavalyhoz képest egyébként a második és harmadik helyen állók helyet cseréltek: 2010-ben még az Egyesült Királyságban volt magasabb az egy főre jutó fogyasztás.
Görögország esetében a mutató 2010-ben még ha kevéssel is, de átlag feletti volt (101 százalék), 2011-re azonban nem kevéssel csúszott átlag alá, 94 százalékra. A spanyoloknál viszont 95-ről 94 százalékra mérséklődött az egy főre jutó egyéni fogyasztás az unió átlagához viszonyítva. (mfor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >