Gasztronómiai időutazás a Londoni Múzeumban
Évszázadokon átívelő gasztronómiai időutazásra invitál a Londoni Múzeum, amely a régmúlt korok szakácsművészetével ismerteti meg az érdeklődőket.
Az intézmény szeptembertől december végéig tanfolyamokat szervez, amelyek keretében a résztvevők neves séfek vezetésével elsajátítják négy korszak – a római, az angolszász, a György korabeli, valamint a viktoriánus konyha legnépszerűbb fogásainak elkészítését – olvasható a Current Archaeology régészeti hírportálon (http://www.archaeology.co.uk/articles/news/cookery-through-the-ages.htm).
Minden kurzus a korabeli asztali etikettnek és kulináris divatirányzatoknak szentelt előadással kezdődik, majd a hallgatók rég elfeledett receptek szerint főznek. A római kori kalandozásban segíti őket Apicius 1. századi mesterszakács híres receptkönyve (De opsoniis et condimentis sive de arte coquinaria II.), és az ételek mellett azt is megtanulhatják, hogy miként kell elkészíteni a fűszeres halszószt, a garumot.
Nemcsak a korai receptkönyv, hanem régészeti leletek is segítenek megismertetni a hallgatóságot az angolszász kor étkeivel, főzési-sütési eljárásaival, sőt „szemléltető eszközként” szolgál a bayeux-i falikárpit is, amelynek alkotói 75 különálló jelenetben képregényszerűen jelenítették meg az 1064 és 1066 közötti évek történéseit.
A résztvevők megismerkedhetnek a György-kori Anglia asztali örömeivel, és reális képet kaphatnak a viktoriánus konyhaművészetről is, amelyet a közfelfogás szerint az egészségtelen étkek, a zsíros húsok és a túlfőzött zöldségek uraltak. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Top 10-es listán a legjobb túrógombóc lelőhelyek
Van egy étel, ami generációkon átívelő kedvenc, egyszerre idézi a…
Tovább olvasom >Visit Hungary: már több mint 10 millió turista érkezett az országba
Idén július 23-án lépte túl a vendégek száma a 10…
Tovább olvasom >Durva áremelkedés jöhet: akár 1000 forinttal is drágulhat egy doboz cigaretta
Komoly drágulás fenyegeti a dohányosokat Magyarországon: az Európai Bizottság új…
Tovább olvasom >