Gasztronómiai fesztiválok egész évben a Balatonnál
A Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke, Fekete Tamás sajtóközleményében hangsúlyozta, hogy évente több tízezer ember érkezik a Balaton környékére, hogy részt vegyen a tavaszi, őszi és téli gasztronómiai fesztiválokon. Bár ezek a vendégek gyakran nem jelennek meg a szállásfoglalási statisztikákban, fogyasztásuk jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a helyi szolgáltatók egész évben nyitva tarthassanak. A téli disznótoros fesztiválok egyre népszerűbbek, és sok település kapcsolódik be a rendezvények szervezésébe.
Kulináris élmények a szállodákban

A farsang mellett a február a wellness disznóvágás időszaka is
A gasztronómiai turizmus iránti keresletet felismerve már a balatoni szállodák is szerveznek különleges programokat. Az alsóörsi Hotel Laroba például „wellness disznóvágást” kínál vendégeinek. Antal Bernadett, a szálloda értékesítési vezetője elmondta, hogy a februári programra a korábbi januári esemény sikere miatt került sor, ahol a túljelentkezés miatt további malacokat kellett beszerezniük.
Éskovács Péter, a Balatoni Turizmus Szövetség tanácsadója szerint a szállodai szolgáltatások már rég nem korlátozódnak egy éjszakára szóló szobafoglalásra. A vendégek ma már egyedi élményeket keresnek, amelyek emlékezetessé teszik az itt tartózkodást. Ezért is lettek népszerűek a kulináris programokkal kombinált szállásajánlatok.
Top 3 disznótoros program a Balaton környékén
1. Disznó Tour Ábrahámhegyen (2025. február 1.)
Az Ábrahámhegyi Disznó Tour hagyományos disznóvágási rendezvénye már reggel 7 órakor megkezdődik a helyi Művelődési Házban. A programok között kolbásztöltő verseny, néptáncbemutatók, koncertek és DJ fellépések is szerepelnek. A vendégeket frissen sült disznótoros ételek várják, mint például májas hurka, kolbász és töltött káposzta.
2. Kocsonya és Disznótoros Fesztivál Balatonalmádiban (2025. február 8-9.)
Balatonalmádi kocsonyaés disznótoros fesztiválja a Wesselényi Strandon kerül megrendezésre. A fesztivál során a vendégek nemcsak kocsonyát és disznótoros ételeket kóstolhatnak, hanem helyi borokat, pálinkákat és külföldi italokat is megismerhetnek.
3. Badacsonytördemici Kocsonya Szépségverseny (2025. február 15.)
Badacsonytördemicen idén tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Kocsonya Szépségversenyt. A hagyományos, vegetáriánus és halas kocsonyákat a zsűri nemcsak ízért, hanem látványért és kreativitásért is értékeli. Az esemény alatt a látogatók meg is kóstolhatják a különleges ételeket.
Egyedi élmények minden szezonban
A Balaton nemcsak nyáron, hanem a hidegebb évszakokban is számtalan élvezetes programot kínál. A gasztronómiai rendezvények hozzájárulnak a helyi turizmus fenntarthatóságához, miközben felejthetetlen élményekkel gazdagítják a résztvevőket. Akár egy napra érkezel, akár hosszabb időt töltesz itt, a Balaton télen is tartogat számodra valami különlegeset.
Kapcsolódó cikkeink
Váratlan páros: Magyar nagymama tanította rétest nyújtani a spanyol sztárséfet
Folytatódott Dani García gasztronómiai kalandozása Magyarországon. A Bibo Budapest étlapjára…
Tovább olvasom >A világsztárok a hangulat mellett a turizmust is felpörgették
Világsztárok adták egymásnak a színpadot Budapest megakoncert-helyszínein az elmúlt héten.…
Tovább olvasom >A Balatont népszerűsíti Vadnai Jonatán olimpikon vitorlázó
A Balaton négyévszakos sport- és élményközpontú népszerűsítésében vállal szerepet Vadnai…
Tovább olvasom >További cikkeink
45 millió fontos beruházást indít a Müller brit tejüzemében
A német Theo Müller csoporthoz tartozó Müller 45 millió fontot…
Tovább olvasom >NewPrinces Group veszi meg a Carrefour olaszországi üzletei
Megállapodást kötött a Carrefour a NewPrinces Group-pal olaszországi tevékenységeinek értékesítéséről.…
Tovább olvasom >Drágítja az élelmiszert, hogy túl sok kézen megy át? – Ellátási láncokról és a „rövidítés” illúziójáról beszélt Éder Tamás
Sokan gondolják úgy, hogy az élelmiszerek árából le lehetne faragni,…
Tovább olvasom >