Gasztronómiai fesztiválok egész évben a Balatonnál
A Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke, Fekete Tamás sajtóközleményében hangsúlyozta, hogy évente több tízezer ember érkezik a Balaton környékére, hogy részt vegyen a tavaszi, őszi és téli gasztronómiai fesztiválokon. Bár ezek a vendégek gyakran nem jelennek meg a szállásfoglalási statisztikákban, fogyasztásuk jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a helyi szolgáltatók egész évben nyitva tarthassanak. A téli disznótoros fesztiválok egyre népszerűbbek, és sok település kapcsolódik be a rendezvények szervezésébe.
Kulináris élmények a szállodákban
A gasztronómiai turizmus iránti keresletet felismerve már a balatoni szállodák is szerveznek különleges programokat. Az alsóörsi Hotel Laroba például „wellness disznóvágást” kínál vendégeinek. Antal Bernadett, a szálloda értékesítési vezetője elmondta, hogy a februári programra a korábbi januári esemény sikere miatt került sor, ahol a túljelentkezés miatt további malacokat kellett beszerezniük.
Éskovács Péter, a Balatoni Turizmus Szövetség tanácsadója szerint a szállodai szolgáltatások már rég nem korlátozódnak egy éjszakára szóló szobafoglalásra. A vendégek ma már egyedi élményeket keresnek, amelyek emlékezetessé teszik az itt tartózkodást. Ezért is lettek népszerűek a kulináris programokkal kombinált szállásajánlatok.
Top 3 disznótoros program a Balaton környékén
1. Disznó Tour Ábrahámhegyen (2025. február 1.)
Az Ábrahámhegyi Disznó Tour hagyományos disznóvágási rendezvénye már reggel 7 órakor megkezdődik a helyi Művelődési Házban. A programok között kolbásztöltő verseny, néptáncbemutatók, koncertek és DJ fellépések is szerepelnek. A vendégeket frissen sült disznótoros ételek várják, mint például májas hurka, kolbász és töltött káposzta.
2. Kocsonya és Disznótoros Fesztivál Balatonalmádiban (2025. február 8-9.)
Balatonalmádi kocsonyaés disznótoros fesztiválja a Wesselényi Strandon kerül megrendezésre. A fesztivál során a vendégek nemcsak kocsonyát és disznótoros ételeket kóstolhatnak, hanem helyi borokat, pálinkákat és külföldi italokat is megismerhetnek.
3. Badacsonytördemici Kocsonya Szépségverseny (2025. február 15.)
Badacsonytördemicen idén tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Kocsonya Szépségversenyt. A hagyományos, vegetáriánus és halas kocsonyákat a zsűri nemcsak ízért, hanem látványért és kreativitásért is értékeli. Az esemény alatt a látogatók meg is kóstolhatják a különleges ételeket.
Egyedi élmények minden szezonban
A Balaton nemcsak nyáron, hanem a hidegebb évszakokban is számtalan élvezetes programot kínál. A gasztronómiai rendezvények hozzájárulnak a helyi turizmus fenntarthatóságához, miközben felejthetetlen élményekkel gazdagítják a résztvevőket. Akár egy napra érkezel, akár hosszabb időt töltesz itt, a Balaton télen is tartogat számodra valami különlegeset.
Kapcsolódó cikkeink
Turizmus 2024 decemberében: növekvő vendégforgalom, eltérő regionális trendek
2024 decemberében a magyarországi turisztikai szálláshelyek vendégforgalma jelentős növekedést mutatott…
Tovább olvasom >Nagy Márton: a turizmus csúcsteljesítményt nyújtott tavaly
A turizmusban van lendület és erő, „csúcsteljesítményekről” lehet beszélni a…
Tovább olvasom >Változik a Balaton: nyolc éve befagyott, most rekordmeleget mérnek
Nyolc évvel ezelőtt a Balaton teljesen befagyott a hosszan tartó…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kiemelt figyelem a tejtermékek árain: Az árfigyelés és a piaci trendek hatásai
A Kormány gazdaságpolitikai intézkedései középpontjában az alapvető élelmiszerek, így a…
Tovább olvasom >Januárban kissé gyorsult az infláció az euróövezetben
Januárban a várt stagnálás helyett gyorsult az infláció, hat hónapja…
Tovább olvasom >NGM: várakozáson felül teljesített a magyar gazdaság
A várakozásokon felül teljesített a magyar gazdaság a tavalyi utolsó…
Tovább olvasom >