Gasztronómiai fesztivál Szatmárcsekén
Immár 14. alkalommal, idén február 25-én, szombaton rendezik meg a Nemzetközi Cinkefőző Fesztivált és a Népi Ételek Bemutatóját Szatmárcsekén – közölte Sarkadi Pál István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település polgármestere az MTI-vel.
Eddig 21 település szakácscsapata nevezett előzetesen a gasztronómiai viadalra, de a szervezők jelentkezőket még a helyszínen is elfogadnak, ahol valamennyi séfgárdának kötelezően meg kell főzni a híres népi eledelt, a cinkét, valamint egy tetszés szerinti menüt, amit a zsűri értékel – mondta az önkormányzati vezető.
Hozzátette: feledésbe merült népi ételkülönlegességeket készítenek a szakácsok, amit bárki megkóstolhat és megismerheti receptjét, hogy otthon megfőzhesse a régen kedvelt vidéki eledeleket.
A szatmárcsekei fesztiválra a történelmi Magyarország szinte minden egykori tájegységéből érkeznek versenyzők, Székelyföldről még a csángók is képviseltetik magukat, s ugyancsak lesznek vendégek Kárpátaljáról, Délvidékről és Felvidékről. S a cinkét mindenki másképp készíti, hiszen az ízesítés mindenütt más és más.
Az alaprecepthez 1 kilogramm burgonya, 40 dekagramm liszt, valamint só kell. A karikára vágott krumplit sós vízbe rakják, megfőzik és csomómentesre törik. Saját levével keverik, liszttel folyamatos keverés közben besűrítik, s jól összefőzik. Kicsit állni hagyják, majd forró zsírba mártott kanállal tepsibe szaggatják és a sütőben megpirítják. Aztán ki-ki savanyú káposztával, hagymás zsírral, kapros túróval ízesíti, de van aki sült hurkával, kolbásszal, szalonnával, baromfi májjal, vagy vadpörkölttel tálalja.
A cinkefőző fesztivál keretében lesz szilvapálinka, szilvalekvár és aszalt szilva kóstolás, kirakodóvásár és népi mesterség bemutató is. Az egész napos program vidám libafogó versennyel indul, s a jó hangulatról kulturális együttesek, zenekarok és tánccsoportok gondoskodnak majd. Lesz koncert, este pedig puliszkabál veszi kezdetét a helyi művelődési házban. Amennyiben a jelenlegi nagy hó megmarad, akkor szános kirándulásra várják az érdeklődőket, akik a település csónak alakú fejfás temetőjében felkereshetik Kölcsey Ferenc, a Himnusz költőjének síremlékét is.
A táncmulatságnak nevet adó puliszka egyébként szintén kedvelt népi étel volt egykor, amelynek elkészítéséhez 1 liter víz, 30 dekagramm kukoricadara és só kellett a háziasszonyoknak. A vizet megsózva egy 3 literes fazékban főzték fel, folyamatos keverés közben beleöntötték a darát, és további állandó kavargatással készre főzték. A tűzhely szélére húzva szikkasztották, s utána zsíros kanállal tálba szaggatták. Az ízesítése megegyezett a cinkéjével, de a legfinomabbnak a tejjel, szilvalekvárral, illetve a hagymás kacsa-, vagy libamájjal tálaltat tartották. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
AI a vezetésben: több mint automatizálás, a munka támogatása
A mesterséges intelligencia (AI) alkalmazása az üzleti életben már nemcsak…
Tovább olvasom >Jön az idei utolsó Trade Marketing Klubülés – POPAI POP díjátadóval
November 28-án a MOM Kulturális Központ (MOMKult) különtermébe várunk mindenkit,…
Tovább olvasom >Bioélelmiszerek a közétkeztetésben? Jön a 34. Biokultúra Nap!
A Magyar Biokultúra Szövetség immár 34. alkalommal rendezi meg a…
Tovább olvasom >