Gárdonyi-emlékév: különleges nedűkkel készülnek az egri borászok
Különleges nedűkkel teszik emlékezetessé a Gárdonyi-emlékévet az Egri Borvidék borászai: elkészítik a Gárdonyi Gézáról elnevezett bort és a legkiválóbb egri termelők által jegyzett Egri Csillag Grand Superiort.
Zentai László, az egri önkormányzat sajtószóvivője hétfőn az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az író születésének 150. évfordulója alkalmából tíz borászat adta össze a különleges Gárdonyi-bor alapanyagát, amelynek vörös és fehér változatát a Demeter Pincészetben érlelik egésszé.
Hozzátette, hogy elkészült a Gárdonyi-emlékév borának arculata, megvannak már a címkék is, így a jubileumi esztendő derekán piacra kerül a Gárdonyi-bor.
Emellett öt neves pincészet is összefogott, hogy létrehozzon egy közös, a város borászatának erejét megmutató fehér cuvée-t. Thummerer Vilmos chardonnay-vel, Gál Tibor viognier-vel, Bolyki János hárslevelűvel, Lőrincz György és Gál Lajos pedig olaszrizlinggel járult hozzá az Egri Csillag Grand Superior készítéséhez. A házasítás immár a St. Andrea Pincészetben, hordókban várja a palackozást – mondta a referens.
Az Egri Csillag 2011-ben született az Egri Bikavér fehér párjaként. A borvidék termelőinek szándékai szerint a cuvée, vagyis több fajtából házasított bor a bikavér mellett a borvidék fehér zászlósborának szerepét tölti be.
Az öt pincészet tervezi egy közös Egri Bikavér Grand Superior készítését is – mondta el Zentai László. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Bioélelmiszerek a közétkeztetésben a IV. Magyar Gasztronómia Napján
2025. április 26-27-én tartják a IV. Magyar Gasztronómia Napját. A…
Tovább olvasom >IFFA 2025: A hús- és fehérjeipar vezető világvására
A frankfurti IFFA szakvásár a nemzetközi hús- és fehérjeipar legnagyobb…
Tovább olvasom >Amikor a művészet életformáló erővé válik – Inspiráció a vezetésben és a mindennapokban az ESSCA rendezvényén
Az ESSCA School of Management budapesti kampusza a ZEMA porcelánékszer-manufaktúrával…
Tovább olvasom >