Garantáltan jó minőségűek a magyar ásványvizek
Garantáltan jó minőségűek a magyar ásványvizek; a nagy, ismert márkák mellett számtalan kisebb palackozó termékei közül választhatnak a vásárlók – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Évente 1200-1300 millió liter ásványvíz kerül piacra
Keddi közleményük szerint a hazai fogyasztók szerencsés helyzetben vannak, mert Magyarország valódi ásványvíz-nagyhatalomnak számít, a legtöbb ásványvizet forgalmazó országok közé tartozik Európában.
A hazai ásványvízforrások hivatalos adatbázisát a Nemzeti Népegészségügyi Központ kezeli, jelenleg 274 elismert kutat tartanak nyilván, a legtöbbet Pest, valamint Bács-Kiskun vármegyében.
A nyolcvanas években az egy főre jutó fogyasztás évente 3 liter körül mozgott, ez ma már meghaladja a 130 litert, a hazai ásványvízfogyasztás ezzel az értékkel az Európai Unión belül az első öt ország között van. Évente 1200-1300 millió liter ásványvíz kerül piacra – ismertette a NAK.
A kamara hangsúlyozta: az ásványvizek minőségét szigorú szabályok garantálják. A rendszeres, hivatalos ellenőrzések mellett a palackozó vállalatok saját kémiai és mikrobiológiai laboratóriumaiban folytatott folyamatos ellenőrzések is biztosítják a minőség állandóságát.
A hazai palackozott vizek döntő többsége ásványvíz, ezen kívül palackozott forrásvíz, ivóvíz és különféle dúsított, illetve ízesített vízalapú italok kerülnek a boltok polcaira. Az import vizek aránya elhanyagolható.
Érdekességként említi a kamara, hogy míg az elmúlt évtized közepéig a szén-dioxiddal dúsított ásványvizek iránti kereslet volt a meghatározó, ma már a szénsavmentes verziót fogyasztják többen, ez a típus teszi ki a teljes fogyasztás 57 százalékát.
Kapcsolódó cikkeink
A NAK és a MAGOSZ kezdeményezésére kihirdették a tartósan vízhiányos időszakot
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek…
Tovább olvasom >Kihirdették a tartósan vízhiányos időszakot a NAK és a MAGOSZ kezdeményezésére
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek…
Tovább olvasom >A nyúlhús piaca: nemzetközi trendek és hazai kihívások
A nyúlhús az egyik legegészségesebb fehérjeforrás, hiszen alacsony zsírtartalommal, magas…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fókuszban a fenntartható élelmezési rendszerek támogatása: megjelent a Nestlé közös értékteremtési összefoglalója
A Nestlé elhivatottan dolgozik azon, hogy világszerte fenntartható, kiegyensúlyozott és…
Tovább olvasom >Az Európai Bizottság az uniós borágazat versenyképességének erősítésére tett javaslatot
Az Európai Bizottság intézkedéseket javasol az európai borágazat versenyképességének, ellenálló…
Tovább olvasom >Jägermeister Orange: jéghideg újdonság a szicíliai narancs aromájával
1400 órányi szicíliai napfény, 56 gyógynövény és három narancs aromája…
Tovább olvasom >