Fűszerpaprikát nemesít uniós támogatással az Univer
Fűszerpaprika nemesítését és kertészeti technológia fejlesztését végzi a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP) pályázatán elnyert 531 millió forint vissza nem térítendő támogatásból az Univer Product Zrt. konzorciumi partnereivel – tájékoztatott a cég hétfőn.
A 755,5 millió forint összköltségű program 2020. áprilisára fejeződik be, az Univer konzorciumi partnerei a Szent István Egyetem, a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. és a Debreceni Egyetem.
A tájékoztatás szerint a fejlesztés célja olyan fűszerpaprika fajták előállítása, amelyek rezisztensek a baktériumokkal szemben. A nemesítéssel előállítandó új fajtasor az Univer ételízesítők megfelelő alapanyag-ellátását biztosítja.
A projekt során emellett olyan új, ipari paradicsom és fűszerpaprika termesztéstechnológiát dolgoznak ki, amely a változó klimatikus viszonyok között képes az ipar igényeinek megfelelő alapanyag biztosítására, olyan öntözési technológiát, amely az öntözővíz mennyiségét optimalizálja, illetve előállítanak kifejezetten a paprika és paradicsom termesztési igényeihez igazodó mikrobakészítményt, amely a termésmennyiségen túl elsősorban a beltartalmi értékeket képes növelni.
A projektnek köszönhetően a konzorcium tagjai összesen 28 kutató-fejlesztői munkahelyet tudnak megőrizni, és további 3 új munkahelyet teremtenek – közölték. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A fiatal gazdák számára is elérhetővé teszi ingyenes pályázatírással kapcsolatos szolgáltatását a NAK
Újabb szolgáltatással segíti tagjait a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A tavasszal…
Tovább olvasom >Operatív idők – X. Zsendülés Kertészeti Konferencia
A tavasz beköszöntével nem csupán a természet, hanem a kertészek…
Tovább olvasom >Fókuszban a munkaerőpiaci kihívások az agráriparban
A modern technológiák térnyerésével az agrárium és az élelmiszeripar is…
Tovább olvasom >További cikkeink
Egy korszak lezárul, egy új indul – marketingvezetői váltás az Eisbergnél
Két év után búcsúzik az Eisbergtől Gál Judit, a cég…
Tovább olvasom >Így maradhat egészséges a haj és bőr a közeledő nyári kánikulában is
A hajformázás, festés és szárítás mind gyengíthetik a haj belső…
Tovább olvasom >Új márkastratégiával és szerethető figurával újít az Auchan
A 27 éves jubileum alkalmából nem csak akciókkal és nyereményjátékkal…
Tovább olvasom >