Fűszerkocka 2.0
Gusto! Spice Cakes – így hívják azokat a fűszerkockákat, melyek a nem éppen konyhai termékeiről ismert Velissa Van Scoyoc amerikai tervező fejében születtek meg. A fűszer(keveréke)t kölönböző, az adott összetevő(k)re jellemző színű és mintázatú tömbökbe kompresszálják, azaz az “ősrégi” ízesítőknek merőben új megjelenési formát kölcsönöznek. Ha csak a mellékelt illusztrációra nézünk, ez a komplex ízek adta kulináris élvezetek mellett komoly vizuális élményt is nyújt. Így többek között arra is inspirálják a szakácsot, hogy egzotikus, vagy csak eddig nem próbált fűszerekkel és ízhatásokkal variálják ételeiket, a vendégeket pedig arra, hogy mindezeket könnyebben kipróbálják. Művészet-gasztronómia-21. század – ezek összefüggéseit aligha lehetne érthetőbben jellemezni, mint a fűszerkockákkal!
Az étvágygerjesztő fűszereket reszelhetik, szeletelhetik vagy épp olvaszthatják, a lényeg, hogy „ki lehet a bennük rejlő szépséget, aromájuk és színük változatosságát aknázni”. Valamit olyasmit, ami még a ínyencek számára is ritkaságszámba megy. Hisz ahhoz képest, hogy a fűszerek mennyire fontosak kulináris, kulturális differenciálódásunkban, mi mégsem fektetünk csomagolásukra, megjelenésükre igazán komoly hangsúlyt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >