Füst az íz felett

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 09. 27. 08:00

Tovább szigorodhat a nemdohányzók védelméről szóló törvény, ha az egészségügyi bizottság javaslatát ősszel a parlament is támogatja. A vendéglátósok forgalmuk további csökkenésétől tartanak, és a törvénytervezet gyenge pontjait sorolják, ugyanakkor tehetetlenül várják a döntést.Nem lehet majd rágyújtani a melegkonyhás éttermekben, ha a parlament ősszel elfogadja a májusban beterjesztett törvénymódosítást. Az Országgyűlés egészségügyi bizottsága egyhangú támogatással ajánlotta a plenáris ülés elé azt a bizottsági önálló indítványt, amely szigorítaná a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló törvényjavaslatot. Ennek értelmében 2010. január 1-jétől lépnének életbe a szigorítások, de az éttermekre vonatkozó szabályozás csak a jövő év második felétől lesz érvényes.
– A dohányzás megszüntetése egy étteremben, ahol esznek, semmilyen problémát nem okozhatna – mondja Buday Péter, a Matteo étterem társtulajdonos-konyhafőnöke. – Nálunk egyelőre még lehet, de megfigyelhető, hogy a vendégeink meghatározó része külön tiltás vagy figyelmeztetés nélkül is kimegy a helyiségből, és az ajtó előtt gyújt rá. Ugyanakkor egy kávézó vagy egy söröző hangulata akkor is magában hordja a cigarettázás igényét, ha ott melegkonyhás étkeztetés is van, ezért nem tartom jónak a szabályozást, mert ezeken a helyeken még a krónikusan nemdohányzó vendég is rágyújt…
A kétségtelenül jó szándékkal beterjesztett törvényjavaslat többek szerint is diszkriminatív jellegű, hiszen – a hírek szerint – kizárólag a melegkonyhás vendéglátóhelyeket érintené.
– A kocsmákra, bárokra a hírek szerint nem lesz érvényes a tiltás – érvel Berkes Gyula, a Biarritz étterem tulajdonosa. – Higgye el, nem az irigység beszél belőlem, de megkérdezem: ott nem érvényesülnek a dohányzás közvetlen, vagy másodlagos hatásai? Annak ellenére, hogy nálunk is egyre kevesebben igénylik a lehetőséget, és sokan automatikusan mennek az utcára rágyújtani; félő, hogy sok helyen ez visszaesést fog okozni a forgalomban – nem volt ez másképp Írországban vagy éppen Horvátországban sem.
Déli szomszédunknál a vendégeik elvesztésétől rettegő bártulajdonosok rémálomként emlegetik a Horvátországban május eleje óta érvényben lévő dohányzási tilalmat, a passzív dohányosok többsége azonban örömmel „lélegzett fel” a balkáni térség egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvényének bevezetésekor.
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete évek óta komoly figyelmet szentel a kormányzati törekvéseknek, és rendszeresen próbál érvekkel harcolni a sokszor egyoldalú vitában.
– Továbbra is égető problémának tartjuk – mondja Gombás András, a Gombás étterem tulajdonosa –, hogy nem készült megfelelő hatástanulmány a törvénytervezet kidolgozása előtt. Sajnos Háber elnök úr interpellációit legtöbbször olvasatlanul dobták vissza. Úgy tűnik, csak azt tudjuk eredményként elérni, hogy két-három évvel már most sikerült elodázni a bevezetést, és biztos, hogy az utolsó pillanatig harcolni fogunk a törvény ilyen formán történő bevezetése ellen.
A megkérdezettek – több európai ország gyakorlatához hasonlatosan – megfelelőnek tartják a jelenlegi szabályozást, amely elkülönített légtérben engedélyezi a dohányzást a vendéglátóhelyeken. Ugyanakkor azt is sokkal demokratikusabb, gyakorlatiasabb megoldásnak tartanák, hogy a vendéglősnek – és a vendégnek – döntési lehetősége legyen.
– A törvény alapvetően a gazdálkodó jogbiztonságba vetett hitét ingatja meg – állítja Albert Tamás, a Boom & Brass társtulajdonosa. – Miért kellett milliókat beruháznom két éve, hogy az akkori szabályozásnak megfelelő légtechnikát építsek ki, ha most dobhatom ki az egészet? A demokráciának védeni kellene a megszerzett jogot. Annak idején, mikor újraprivatizálták az egykor államosított vagyont, a régi tulajdonosok kárpótlást kaptak. Minket ki kárpótol az ablakon kidobott milliókért?
Általános észrevétel amúgy, hogy a vendégek messze a jogalkotók előtt járnak. A nagy többség megértően fogadja a dohányzás szabályozását vagy tiltását a vendéglátóhelyeken. Egyre többen választják az ajtón kívüli pöfékelést, akkor is, ha erre kijelölt asztalok vannak az étteremben.
– Mi már két évvel ezelőtt is nemdohányzó étteremként nyitottunk – meséli el Kundra Attila, az esztergomi Széchenyi étterem tulajdonosa. – Annak ellenére úgy érzem, ez így van rendjén, hogy magam húsz éve dohányzom. A vendégeink, amíg a közterületen nem tiltják meg, a teraszunkra járnak dohányozni.

Kapcsolódó cikkeink