FruitVeB: egymillió tonna termelésnövelés, 100 ezer új munkahely 2020-ig
A zöldség-gyümölcs ágazat összességében mintegy egymillió tonnával kívánja növelni termelését 2014-2020 között a jelenlegi évi 2,5 millió tonnáról, és így mintegy 100 ezer új vidéki munkahelyet is létre kíván hozni – mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.
Hozzátette: ez a legfontosabb ágazati feladat 2014-2020 között – az unió új költségvetési és fejlesztési időszakában -, annak érdekében, hogy megteremtsék a versenyképes árutermelés feltételeit.
A magyar zöldség-gyümölcs ágazat 2014-2020 közötti fejlesztési javaslatainak bemutatásakor az elnök közölte: a tervezett fejlesztések költsége a jelzett időszakban eléri a 465 milliárd forintot. Ebből a támogatási igény 232,5 milliárd forint.
Mártonffy Béla kitért arra: a fejlesztések eredményeként az ágazat éves elsődleges kibocsátásának értéke mintegy 180 milliárd forinttal összességében 380 milliárd forintra nőne, áruértékben elérné az 1000 milliárd forintot a mostani mintegy 600 milliárd forinttal szemben.
A fejlesztéseknek köszönhetően a növényházi termelés a mostani 380 ezer tonnáról 580 ezer tonnára nőne. A gombatermelés megduplázódna, 50 ezer tonnára. A szántóföldi zöldségtermelés mennyisége 400 ezer tonnával lenne több, 1,7 millió tonnára nőne. A zöldségtermelés összességében elérné a 2,33 millió tonnát, a gyümölcstermesztés pedig – a fajta- és ültetvénycserével – 800 ezer tonnáról 1,2 millió tonnára emelkedne.
Farkas Sándor (Fidesz), a parlament mezőgazdasági bizottsága kertészeti albizottságának elnöke arról beszélt, hogy a zöldség-gyümölcs ágazat a magyar agrárium egyik kitörési pontja lehet. Emlékeztetett: a kormányprogramban a kertészet kiemelt ágazatként szerepel, és a foglalkoztatáspolitika is számol az ágazatban rejlő többletlehetőségekkel. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >Gyors, egyszerű, hatékony innovációiért díjat kapott a K&H
Idén harmadik alkalommal, összesen tíz kategóriában díjazta a Visa a…
Tovább olvasom >