FruitVeB: a termálvíz-rendelet módosítása csökkenti a terheket
Üdvözli a termálvíz felhasználást szabályozó rendelet módosítását a FruitVeB, amely különösen nagy jelentőségűnek nevezte a változást a nemrég meghirdetett zöldség-gyümölcs ágazati stratégia szempontjából, mivel az csökkenti a termálvíz-felhasználók korábbi túlzott terheit.
A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet keddi közleménye szerint a módosítás figyelembe veszi a környezetvédelmi szempontokat is, lehetővé téve a kibocsátott termálvíz tározótavas kezelését és tisztítását is.
Tavaly tavasszal megszűnt az energetikai célra kitermelt termálvíz általános visszatáplálási kötelezettsége, a frissen megjelent jogszabályok pedig rendezik annak gyakorlati végrehajtását.
A szakmai szervezetnél úgy ítélik meg: különösen fontos, hogy része az ágazati stratégiának a növényházi termesztés fejlesztése. A programban szereplő 1000 hektár növényház építése ugyanis lehetővé teszi mintegy 200 ezer tonna hazai friss termék előállítását.
Ez évente 45 milliárd forint értékű új árualapot biztosít. Emellett a fejlesztés kibővíti a termelési szezont és megfelelő árualapot biztosít – az import csökkentése mellett – a belföldi és az exportpiacok számára is.
A termálvízkincs felhasználásának megkönnyítése jelentősen javítja az ágazatban dolgozó családok megélhetését, valamit több ezer állandó és szezonális munkavállaló foglalkoztatására ad lehetőséget elsősorban a dél- és közép-magyarországi, tradicionálisan zöldséghajtató területeken – olvasható a közleményben. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI Elemzés: EU-s források nélkül csak döcögne a hazai gazdaság
Idén május 1-én ünnepeljük uniós csatlakozásunk 21. évfordulóját. EU-s tagságunknak…
Tovább olvasom >NGM: mindig fellépünk az indokolatlan áremelés ellen, a következő hónapokban tovább csökkenhet az infláció
Áprilisban az infláció mértéke 4,2 százalékra, míg az élelmiszerinflációé 5,4…
Tovább olvasom >A vártnál magasabb lett az április infláció
Áprilisban 4,2 százalékos volt az éves infláció, havi szinten pedig…
Tovább olvasom >