FruitVeB: a szélsőséges időjárás ellenére kedvező az idei szamócatermés
A téli és a tavaszi fagyok idén nem okoztak érdemi kárt a szamócaültetvényekben, így a termelők az átlagos hozamú évekhez hasonlóan, 700-800 hektárról, mintegy 15 ezer tonna szamócát takaríthatnak be, amennyiben az időjárás a következő hetekben sem rontja el a termést – közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke az MTI érdeklődésére.
Apáti Ferenc elmondta, hogy az aszályos ősz és tavasz egyetlen mezőgazdasági kultúrának sem kedvez, ugyanakkor a szamócát kevésbé érintette, mivel az ültetvényeket öntözik.
A magyar szamóca fogyasztói ára áprilisban kilogrammonként 2000-4000 forint között mozgott, míg a spanyol és görög importgyümölcs – mint minden évben – ennél jóval olcsóbban volt kapható. A vásárlók a magyar szamóca árának csökkenésére májusban, az alacsonyabb termelési költségű, szabadföldi szamóca megérkezésével számíthatnak. A napsütéses és kiegyenlített hőmérsékletű kora tavaszi időszaknak köszönhetően idén nagyon jó ízű termés áll a fogyasztók rendelkezésére – tette hozzá.
A magyarországi szamócatermő terület 40-50 százalékát teszi ki a szabadföldi termesztés, amelynek hektáronkénti termelési költsége évente 5-10 millió forint, míg hajtatott (fóliás) termesztés esetén akár 15-40 millió forint is lehet, ez az oka, hogy a korai, hajtatott termesztésből származó szamóca drágább.
Az alelnök szerint magas a gyümölcs termelési kockázata, mivel termesztése sok munkával és nagy tőkebefektetéssel jár. Emellett jövedelmezősége is alapvetően az elért hozamoktól függ, mivel az értékesítési ár egy-egy termelő által érdemben nem befolyásolható. A megfelelő jövedelmezőség eléréséhez hektáronként szabadföldi körülmények között 10-15 tonna, fóliában pedig 20-30 tonna hozam szükséges, amely magas fokú technológiai precizitást és szaktudást, illetve nagyon jelentős mennyiségű munkaerőt igényel, ez utóbbi hiánya azonban egyre inkább jellemző a szektorra.
Magyarországon a termelés jelentős része a Szentendrei-szigeten, Nagykőrös-Lajosmizse-Nyársapát, valamint Szatymaz-Zsombó térségében folyik, egyre többen állítják elő termesztő berendezésben a szamócát.
Az országban megtermelt szamóca 90 százalékát belföldön fogyasztják el, 10 százalékot pedig az osztrák, a lengyel és a szlovák piac vesz fel. Ezzel szemben jelentős az ország importja, a magyar termés körülbelül felét teszi ki. Magyarország legnagyobb partnere Spanyolország, emellett olasz és görög szamóca is nagy mennyiségekben van jelen a kereskedelemben, de általában csak május közepéig.
A fajtahasználatban a nemzetközi trendekhez igazodnak a termelők, 60 százalékban Cleryt állítanak elő, de sorra jelennek meg a jobbnál jobb új fajták – tette hozzá Apáti Ferenc.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) keddi közleménye szerint a magyar szabadföldi szamóca várhatóan május közepén jelenik meg nagyobb mennyiségben a piacokon, és legalább június közepéig kitarthat a belföldi kínálat.
A rekord meleg áprilisi tavasz felgyorsította a növények növekedését, ennek következtében idén kevésbé lesz érezhető a különbség a fóliás és a szabadföldi szamóca betakarítási ideje között – tették hozzá.
Kitértek arra is, hogy a magyarországi ültetvények megfelelő állapotban vannak, továbbá a jégkárok mértékét – a kamara által kiépített és először tavaly május elején, majd idén már április közepén üzembe helyezett – országos talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer már csökkenteni fogja. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A NAK kiemelt feladatának tekinti a kiskultúrás növénytermesztés támogatását
A hazai kiskultúrás növénytermesztés sikerében kiemelt szerepe van a hatóságokkal…
Tovább olvasom >Agrometeorológia: jól jön a csapadék az őszi vetésnek
A héten országos, a Kisalföld kivételével kiadós eső érkezett, amire…
Tovább olvasom >Agrometeorológia: csak a jövő hét közepén várható csapadék
A még október elején elvetett kalászosok szépen fejlődnek, de a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >