FruitVeB: a csonthéjasok szenvedték meg leginkább a húsvéti zord időjárást
Az előzetes felmérések alapján a múlt évi fagykárnál jelentősebb károkat okoztak az idei húsvéti fagyok az országban a gyümölcsösökben – mondta az MTI-nek Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke kedden Budapesten.
Az elnök közölte: a múlt évben a fagykár mértéke 25-30 százalék között mozgott. Az idén ez az arány elérheti akár 40-50 százalékot is egyes gyümölcsfajtáknál, illetve fajoknál. Hozzátette: egyes helyeken még nagyobb károk is előfordulhatnak, mivel a fagy az egész ország területét érintette, ellentétben a tavalyival.
Az előzetes szemrevételezés szerint a legnagyobb kárt a rendkívül hideg idő a csonthéjasoknál okozta. Legjelentősebbek a károk a kajszi- és őszibarackosokban, a cseresznyéskertekben, a meggy- és szilvaültetvényeken.
A fagyok nagy kárt tettek többek között Nógrád megyében, a Duna-Tisza közén, az Ormánságban, Békés és Csongrád megyében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szatmári területén.
Mártonffy Béla ugyanakkor jelezte, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében úgy tűnik, az almaültetvényekben nem keletkezett nagyon nagy kár, mivel nem teljes virágzásban érte a fagy a növényeket. Hozzátette: a kárfelmérés várhatóan három hét múlva lesz teljes.
A FruitVeB elnöke beszélt arról is, hogy a belföldi ellátásban várhatóan nem okoz majd gondot a gyümölcsösöket ért kártétel, ám a kivitel kevesebb lehet.
Mártonffy Béla felhívta a termelők figyelmét: mielőbb jelentsék be pontosan az elszenvedett károkat. Emellett arról is beszélt, hogy a technológiai korszerűsítés keretében a fagykár-elhárítási lehetőségeket komolyan számba kell venni, és a védekezést a technológiai folyamat részévé kell tenni. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >