FruitVeB: 15 százalékkal nőtt a hajtatott zöldségek mennyisége
Jelentősen, 15 százalékkal nőtt a hajtatott zöldségek termésmennyisége az elmúlt években, miközben a hajtató terület nagysága csökkent – mondta Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke az MTI-nek.
A hajtató terület az elmúlt 5-6 évben 3700-3800 hektárra csökkent, a megtermelt zöldség mennyisége viszont 15 százalékkal 430-440 ezer tonnára nőtt. A szakember tájékoztatása szerint a hajtatott növényi kultúrák közül legnagyobb mértékben a káposztafélék és a paradicsom termőterülete csökkent az elmúlt években, a paprikaféléké és az uborkáé nem változott, míg a salátaféléké jelentősen nőtt. A megtermelt mennyiséget tekintve a paradicsom, az uborka és a salátaféléknél növekedés, a paprikaféléknél stagnálás, a káposztaféléknél csökkenés volt a jellemző.
Üvegházi termelés 130-150 hektáron zajlik, és mintegy 500-600 hektárnyi fűtött fóliasátor van az országban. A legfontosabb hajtató körzetek Csongrád és Bács-Kiskun megyében, illetve Pest megye déli részén vannak.
A megtermelt áru jelentős része 90-95 százaléka a belföldi piacra kerül. Évente 20-25 ezer tonna paprikafélét, illetve 5-6 ezer tonna hajtatott káposztafélét exportálnak, kisebb mennyiségben pedig paradicsomot, uborkát adnak el külpiacokon – jegyezte meg.
Ledó Ferenc kitért arra, hogy az ágazat számára jelentős gondot okoz a munkaerőhiány. A termesztéshez, osztályozáshoz és válogatáshoz az optimális létszám hektáronként legkevesebb 7-8 ember lenne, a káposztaféléknél hektáronként 2-3 ember. A paprika, az uborka és paradicsom esetében pedig hektáronként 10-12 dolgozó kellene.
Jelenleg összesen 30 ezer munkavállaló dolgozik a hajtató kertészetekben, és további mintegy 5-6 ezer emberre lenne szükség, de a munkák szezonalitása miatt nehezen találnak munkaerőt. Mivel a hajtatás jelentős része, mintegy 80 százaléka fűtés nélküli termesztésben történik, így a téli időszakban, november közepe és március eleje között nincs munka, majd tavasztól bizonyos ápolási munkákhoz és főleg a betakarításhoz sok munkáskézre van szükség – mondta Ledó Ferenc. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Paradicsom, a sokoldalú alapanyag – tartósítsuk biztonságosan a Nébih ajánlásával
A paradicsomot a gasztronómia egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb alapanyagaként tartják…
Tovább olvasom >Új öntözésfejlesztési források nyílnak meg a gazdálkodók számára szeptemberben
Új, kisebb és nagyobb léptékű öntözésfejlesztési források nyílnak meg szeptember…
Tovább olvasom >A kormány 2027-ig több mint 20 milliárd forint forrást biztosít az akvakultúra fejlesztésére
A hazai akvakultúra kulcsszerepet játszik a horgászvizek egészséges és minőségi…
Tovább olvasom >További cikkeink
A GVH vizsgálatai szerint nem a kiskereskedelem a ludas az áremelkedésekben
Nem a kiskereskedelem a felelős a tej, a tejtermékek és…
Tovább olvasom >Iskolakezdés: átlagosan 50-75 ezer forinttal terveznek a családok
A REGIO JÁTÉK friss felmérése szerint a 2025-ös iskolakezdés átlagosan…
Tovább olvasom >Magyar sertéshús-külkereskedelem: drámai visszaesés az első öt hónapban
Miközben a világ meghatározó sertéshúspiacain – így az Egyesült Államokban,…
Tovább olvasom >