A fröccs dicsőséges visszatérése
Sok mindent hívnak ma fröccsnek, de a többség a Jedlik Ányos által „feltalált” bor-szóda keveréket érti az elnevezésen, amelyet a spritzer kifejezést túl németesnek tartó Vörösmartytól származik. Ismert borászaink is szeretik, akad közöttük, aki lapunknak nyilatkozva fontosnak nevezte a bor népszerűbbé, trendibbé válásának folyamatában a fiatalok körében. A fröccs gasztronómiai reneszánszában nyilvánvaló szerepet játszik a boralapú szénsavas italok megállíthatatlan hóditása is. Mostani számunk pezsgős körképének egyik megszólalója egyenesen a pezsgőpiac stagnálásának lehetséges okai között tartja számon a magyar fröccskultúra éledését.
Akárhogy is, a fröccs a könnyedséget, frissességet jelenti a nyárban, sikeres visszatérése a vendéglátásba egyértelműen látszott az elmúlt egy-két évben; ahogy ma már a legjobb francia konyakot sem snassz szénsavas (akár üdítő-)italokkal hígítani, úgy egyre kevésbé feltűnő a hazai szórakozóhelyeken a minőségi borhoz szódát keverni.
A fröccs hungarikum! Országszerte fesztiválokat szerveznek köré, amelyek nevében a fröccs hívószóként szerepel, és lehet már fröccsöt palackozva is kapni (milyen régóta vártuk már, hogy valaki merjen próbálkozni ilyen termékkel!). Ami pedig az ital
kedveltségét (és persze eladhatóságát) cáfolhatatlanul bizonyítja: megjelentek annak „továbbfejlesztett” változatai is, nevesül a fröccskoktélok! A nyár bulijaiban mind többet találkozhattunk olyan jó borokkal készülő jéghideg szódás mixekkel, amelyet friss zöldséggel, gyümölccsel, természetes szörpökkel, fűszernövényekkel ízesítettek a „fröccsmixerek” – a Szigeten például egyértelmű közönségsikere volt az ilyen módon turbózott szóda-bor kombóknak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >