Francia szakember a Krímből

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 05. 12. 09:55

A VinCe Budapest a főváros egyik nagy boros rendezvénye. Ennek keretei között mutatkozott be Fabien Lorenzon, a Krím félszigeten működő Abrau-Durso Pincészet francia pezsgőmestere és kollégája, Nuno Terrano ügyvezető.

Francia szakember a Krimbol 1

A borászatról tartott előadásukban elmondták, hogy azt még 1870-ben, II. Sándor cár idejében hozták létre. 1905-ben hívtak meg először francia pezsgőmestereket, hogy magasabb minőségű termékeket gyárthassanak.

A második világháború tönkretette a gyárat, a termelést a háború előtti szintre és az eredeti minőséget csak a ’60-as években tudták visszaállítani. Állítólag ebben az időben indult el az orosz Nazdarovja pezsgő exportja az Egyesült Államokba. A Gorbacsovi „szesztilalom” után 2006-tól lendült fel ismét a termelés – ekkor hívtak újra francia pezsgőmestert. A pezsgőgyártás során – mondja a két szakember – figyelembe veszik a helyi fogyasztási szokásokat.

Az Abrau-Durso Pincészet jelenleg is a Kreml beszállítója. Tavaly 10 országba 20 millió palackot exportáltak, az idei terv 24 millió palack elérése. Magyarországon még nem kaphatók a pezsgőik, de szeretnék ezt a helyzetet megváltoztatni.

A rendezvényen négyféle pezsgőt mutattak be – egy Rizling Pinot Noir cuvéet (Cuvée Alexander Charmat), egy dűlőszelektált, gyors ülepítésű Chardonnay-Pinot Noir párosítást (Cuvée Alexander Brut), egy kékszőlőből készülő évjáratos italt (Brut Rose Alexander), valamint egy édeset (Victor Dravini).

Az illetékesek elmondták, hogy jelenleg a borászatban 1000 főt foglalkoztatnak, képzésük folyamatos. Idén újabb 5 hektár szőlőültetvény telepítését irányozták elő. Frissebb, üdébb, illatosabb pezsgőket szeretnének gyártani, amivel a fiatalabb korosztályt célozzák meg.

Abrau-Dursóban a jövőben borok előállítását is tervezik, szeptembertől 500 ezer palack fehér- és vörösbort kívánnak készíteni.

Francia szakember a Krimbol 2

Kapcsolódó cikkeink