Franchise híradó
Franchise híradóTovábbterjeszkedik a Café Frei
Salgótarján és Kassa után újabb vidéki nagyvárosokban nyit kávézót az ismert tévés személyiség. A cég honlapja szerint Debrecenben és Egerben nyílik a közeljövőben Café Frei, ahol a világjáró riporter által az utazások során összegyűjtött különleges kávékészítési eljárásokkal is megismerkedhetnek a vendégek. Kevesen tudják, hogy Frei barista képzettséggel rendelkezik, így szakértelemmel tudja kiválasztani, mely külföldi kávéféleségeket kínálja kávézóiban. A Frei Cafék nem csak kulináris élvezeteket kínálnak a vendégeknek, de például a salgótarjáni egység kulturális központként is üzemel. Filmvetítés, talkshow, dumaszínház, képzőművészeti kiállítások avatják „intézménnyé” a kávézót. A Frei Café pörkölt kávékülönlegességeit a jövőben a Spar áruházak polcain is megtalálhatjuk.
A Lapkeré a Café Costa franchise
Hivatalosan is bejelentették, hogy a Lapker vásárolta meg az angol kávézólánc hazai franchise jogát. Az 1971-ben Londonban alapított cég az év első felében jelentette be, hogy Magyarország mellett Csehországban és Szlovákiában (valamint Szingapúrban) kezdik meg a működést. A Lapker szerint a kávézó és a kiskereskedelmi lapértékesítés egymáshoz közel álló koncepció, így a siker reményével kezdik meg magyarországi hálózatuk kialakítását, amellyel a tervek szerint jelentős piaci részesedést kívánnak szerezni. Jelenleg mintegy 540 kávézójuk működik az Egyesült Királyságban, 150 pedig külföldön. 2012-ig több kávézót nyitnak majd Nagy-Britannián kívül, mint amennyi jelenleg megtalálható a szigetországban.
Újra itt a Nordsee
Néhány esztendő elteltével a Nordsee újra nekifut, hogy meghódítsa a magyar piacot. A Prágában és Brnóban már működő üzlettel rendelkező hálózat hosszú előkészítés után tér vissza Magyarországra. Csaknem egy évtizeddel ezelőtt már üzemelt két Nordsee üzlet Budapesten (akkor az Astoriánál és a Mammut bevásárlóközpontban nyitottak éttermet), de feltehetően a téves pozicionálás miatt elmaradt az üzleti siker. A hírek szerint most több próbálkozás után találták meg a megfelelő partnert, de a cég magyarországi terveiről egyelőre nincsenek információk. A Nordsee második hazai jelenlétének első egysége a WestEndben nyílik.
Átadóból nincs hiány
A hírek szerint újabb és újabb ajánlatokkal jelentkezik a magyar piacon a spanyol Comess Group. A négy különböző étteremtípust menedzselő vállalkozást 1992-ben alapították, és jelenleg Spanyolországban, Portugáliában, Olaszországban, Franciaországban, Németországban, Mexikóban és az USA-ban üzemeltetnek Lizarran, Pasta City, Rock & Ribs és Cantina Mariachi éttermeket. A jelenleg 350 egységgel büszkélkedő cégcsoport éves szinten 15 millió vendéget fogad. Magyarországra elsőként a mexikói ízeket kínáló Cantina Mariachit kívánják bevezetni. Szintén piacot és átvevőt keresnek a spanyol Tapasbar, valamint a C House, a Chiaroscuro, a Café y Té és a Café Jubilee kávézóláncok is.
Tanulmány a magyar franchise-ról
A Magyar Franchise Szövetség korábban közzétett felhívása alapján a hazánkban tevékenykedő franchise-rendszergazdák és franchise-jogtulajdonosok közreműködését kéri, hogy elkészíthesse 2008-as franchise-tanulmányát. A tanulmány lényeges elemei – felmérni a franchise-szektorban tevékenykedő vállalkozások gazdasági potenciálját, a magyar gazdaságra gyakorolt hatásukat. A franchise-tanulmány régi hiányt kíván pótolni, hiszen lényege nemcsak felmérni a franchise-vállalkozások gazdasági súlyát, hanem hogy pontos képet kaphassunk a hazánkban jelenleg tevékenykedő franchise-vállalkozásokról, legyen az külföldi franchise-koncepció hazai mesterpartner által koordinált vállalkozása, vagy tisztán magyar know-how. (www.franchise.hu)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Rendhagyó Fórum a CEONET Klub és az Egyensúly Intézet együttműködésében
November 12-én a Zwack Ház Füves Bárjában rendezték meg azt…
Tovább olvasom >Cukorbetegség világnapja: metrómegállókban ellenőrizhetjük a vércukorszintünket
Utazás közben is tehetnek az egészségükért azok, akik november 14-én,…
Tovább olvasom >Szivárványból hajtogatott bagel – A nap videója
Színpompás másfél perces film arról, hogyan készül Brooklyn (és valószínűleg…
Tovább olvasom >