Franc&Franc 2024: A fenntarthatóság útján
Kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Villányi borvidék legmeghatározóbb szakmai- és közönségrendezvénye, a Franc&Franc. A szakmai tanácskozáson az idei évben egy nagyon aktuális és kiemelten fontos téma: a fenntarthatóság kerül a figyelem középpontjába.
A Franc&Franc Fórum és Kóstolónap a Villányi borvidék összefogásának szimbólumaként indult útjára és mára a borvidék legmeghatározóbb szakmai és közönségrendezvényévé nőtte ki magát. Az elmúlt években a világ minden jelentősebb franc termelő régiója bemutatkozhatott a fajtára fókuszáló szakmai eseményen. Mindazok, akik hisznek a cabernet franc fajtában és önállóan készítenek belőle bort.
Az idei évben kulcsfontosságú téma a fenntarthatóság és annak gyakorlati megvalósulása lesz terítéken.
Franc&Franc Fórum:
A IX. Franc&Franc Fórum 2024. november 22-én, pénteken 9.30 órától kerül megrendezésre, melynek a villányi Bock Borászat konferenciaterme ad otthont. A szakmai tanácskozáson a „fenntarthatóság” változatos aspektusait járják körül a szőlészetben és borászatban. Különböző cabernet franc alanyok összehasonlításával indul a program a Rauscedo oltványüzem jóvoltából, Raffaele Niedda export menedzser előadásával, majd a 2024-ben legjobbnak választott 12 Villányi Franc, a TOP12 bemutatkozása következik Horkay András nemzetközi borakadémikus és a TOP12 borászatok személyes prezentálásában. A délelőtt zárásaként kerekasztal beszélgetés keretében tárják fel a fenntarthatóság vendéglátásban alkalmazott jó gyakorlatait, ismert és elismert helyi gasztronómiában jártas szakemberek tolmácsolásában.
A délutáni szekcióban a fenntarthatóság határon túli és villányi jó gyakorlatait vizsgálják meg mind a szőlészetben, borászatban, kis -és nagyüzemi szinten, kiemelve az innovatív technikai megoldásokat. Míg a Villányi borvidék vonatkozásában a klímaváltozás hatásairól és a fenntarthatóság fontosságáról Romsics László, a Csányi Pincészet Zrt. vezérigazgatója, WSET- diplomás borszakértő beszél kóstolóval egybekötött előadásában, addig a külföldi jó példákat, az ötszörös Sommelier-bajnok Sebastian Giraldo Makovej ismerteti meg a nagyérdeművel. A hazai előadás keretében Ruppert Ignác, a Cellarius Kft. ügyvezetője is megosztja a konvencionális és ökológiai gazdálkodással kapcsolatban szerzett tapasztalatait.
A nap értékeléseként és zárásaként, a fenntarthatóság a szőlészetben és borászatban kerekasztal beszélgetés során osztják meg tudásukat a meghívott szakemberek.
A Franc Fórum a Villányi borvidék meghatározó eseménye, hiszen ez az a szakmai platform, ahol a villányi borászok és szakértők által közösen megválasztott villányi TOP12 elsőként mutatkozik be a nagyközönség előtt. A kiválasztott borok hivatottak arra, hogy a konferenciát követő egy évben képviseljék a borvidék prémium márkáját a közösségi bemutatkozások során.
2024-ben az alábbi borok kerültek a TOP12 válogatásba:
Szemes Pincészet Cabernet Franc 2022 classicus
Jackfall Cabernet Franc 2020 classicus
Maul Zsolt Premium Winery Villányi Franc Lator 2020 premium
Teleki Inspiráció Villányi Franc 2019 premium
Ruppert Borház Villányi Franc 2019 premium
Heumann Pincészet Villányi Franc La Trinità 2019 premium
Streit-Zagonyi Borászat Villányi Franc 2018 premium
Sauska Villányi Franc Makár 2018 premium
Lelovits Tamás Pincészete Villányi Franc 2021 super premium
Günzer Tamás Pincészete Bocor Villányi Franc 2021 super premium
Gere Attila Pincészete Villányi Franc Ördögárok 2020 super premium
Bock Pince Villányi Franc Makár 2019 super premium
Kapcsolódó cikkeink
Fenntartható csomagolás: fókuszban az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság
A csomagolás az ellátási lánc egyik kulcseleme, ahol a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >DRS-rendszer Magyarországon: tanácsok a sikeres visszaváltáshoz
2024. január 1-jén indult el Magyarországon a DRS (Deposit Return…
Tovább olvasom >Start-uppal együttműködve kínál fenntarthatóbb kávét a német Kaufland
A Cotierra nevű startuppal együttműködésben törekszik a Kaufland arra, hogy…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >Fenntartható csomagolás: fókuszban az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság
A csomagolás az ellátási lánc egyik kulcseleme, ahol a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >