Főzőkurzusok a Tokaji Borvidéken
Tokaji borokhoz kapcsolódó, helyi gasztronómiai hagyományokat is felelevenítő főzőkurzusokat indít egy népszerű blogger és egy bormarketinges Tokaj Cooking School néven a festői szépségű, tarcali Gróf Degenfeld Kastélyszállóban 2013. tavaszától.
Tokaji borokhoz hangolt menüsorokat készíthetnek a jelentkezők 2013. áprilistól, akik szeretnének megismerkedni a Tokaji Borvidék gasztronómiai hagyományaival. Az együttfőzések során a résztvevők sok olyan információval gazdagodnak, amelyeknek köszönhetően otthon is biztosabb kézzel társítják majd a borokat a hazai és a nemzetközi konyha ételeihez. A régió kulináris örökségét és borait népszerűsítő Tokaj Cooking School főzőkurzusait a közkedvelt gasztroblogger, a Fűszer és Lélek blog szerzője, Bodrogi Eszter vezeti majd, a boros ismereteket alapítótársa, az évek óta bormarketinggel foglalkozó Kocsis Zsóka adja át a résztvevőknek.
Bodrogi Eszter gyermekkora nyarait Erdőbényén töltötte, ahol még nagyszülei ismertették meg őt a helyi ételkészítési hagyományokkal. A főzés azóta is élete szerves részét képezi, blogján, valamint népszerű főzőmagazinok receptjeinek szerzőjeként egyaránt szívesen ötvözi a hazai ízeket a nemzetközi konyha alapanyagaival és fűszereivel. A blogger szabadidejének jelentős részét a Tokaj-hegyaljai borvidéken, a helyi gasztronómia felfedezésével tölti, most pedig arra vállalkozott, hogy tudását különleges főzőkurzusok keretében átadja. Alapítótársa két éve Budapestről költözött a borvidékre és az egyik jelentős borászat marketingeseként rendhagyó boros projektek – Tervezz borosüveggel! alkotói pályázat – fűződnek nevéhez.
Az alkalmanként 3 órás időtartamú főzőtanfolyamok résztvevői együtt készítik majd el az aznapi menüsort, miközben megismerkednek a borvidék történetével és a jellegzetes Tokaji borfajtákkal, amelyekből a főzés során bőséges kóstolót is kapnak. A kurzusok minden hónapban adott tematika köré épülnek: áprilisban a tejes bárány, májusban a természetben fellelhető, ehető zöldfűszerek és gyógynövények, júniusban a saláták és az eper képezik a menüsorok gerincét. A Degendfeld borok mellett minden alkalommal vendégborászatok is bemutatkoznak.
A főzésre rendhagyó módon a patinás szálloda kertjében, az úszómedence partján kerül majd sor, így a vendégek a vacsorát követően megpihenhetnek a kerti nyugágyakban, kipróbálhatják a kertben található közösségi játékokat, vagy akár úszhatnak egyet a feszített víztükrű, fűtött úszómedencében.
A főzőtanfolyamokon a szálloda vendégei és külsős vendégek egyaránt részt vehetnek.
Jelentkezés a programokra: tokajcookery@gmail.com
Részvételi díj: 12.000-Ft/fő
TEMATIKA
Április 27. Szombat 14:00 – 17:00 – A tejes bárány jegyében
Amuse buche: Mini képviselőfánk zemléni juhsajthabbal töltve
Sültpaprika krémleves
Tejes bárány: bárány borda grillen, kuszkusz zempléni aszalt gyümölcsökkel
Desszert: panna cotta
Május 18. Szombat 14:00 – 17:00 – A természet zöldjeivel
Amuse buche: Zöldfűszerpesztós házi kalács
Spárgakrémleves
Báránykolbász-készítés -újkrumpli salátával, zempléni zöldfűszerekkel és gyógynövényekkel, Desszert: créme brulée
Június 15. Szombat 14:00 – 17:00 – Saláta és eper a köbön!
Amuse buche: Erdőhorváti öntött perec
Gazpacho
Grillezett oldalas nyári salátákkal, zempléni gombákkal
Desszert: pavlova eperrel
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Protechtor Future Summit: A gazdasági-politikai szakértők már az összeomlást várják, a cégvezérek körében viszont töretlen az optimizmus
Klímaváltozás, járványok, erőforráshiány, biztonsági fenyegetések – válságok mindig is voltak,…
Tovább olvasom >Itt van most Európa legolcsóbb karácsonyi vására
Az erdélyi Nagyszeben karácsonyi vására mára Európa egyik legkedveltebb adventi…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >