Forrón, hidegen, feketén, színesen: a baristák viadalán megszületett a Balaton kávéja is
Üdítő pillanat- azaz egy citrommal, naranccsal és szirupokkal megbolondított jeges kávé lett a Balaton kávéja a Balatoni Barista Bajnokságon, ahol megválasztották a régió legjobb kávémesterét is.
A hajdan híres kávéházi kultúra újbóli életre keltése, a minőségi kávék elterjesztése a célja a május első szombatján immár második alkalommal megrendezett Balatoni Barista Bajnokságnak. Gyenesdiáson, A Darnay pince, rendezvénypajta és piknikkertben gyűltek össze a kávémesterek, akiknek negyed óra alatt kellett elkészíteni négy-négy adag eszpresszót, cappuccinót és saját maguk által kitalált kávéitalt.
– Szeretném, ha a balatoni cukrászdákban, kávézókban is minőségi kávét tudnának kínálni a vendégeknek. Ehhez nem elég csak az alapanyag, szaktudás is szükséges hozzá és a gépek rendszeres karbantartása is fontos – mondta el Somogyi Zoltán Max gyenesdiási gasztroblogger, gasztronómiai tanácsadó, a verseny ötletgazdája és szervezője.
A bírálók sok más szempont mellett figyelték például, hogy a baristáknak a megadott időn belül sikerül-e azt összes italt tálalni, hogy milyen tisztán dolgoznak, milyen színű, illatú és ízű ital kerül a csészékbe, poharakba. A bajnokságon minden versenyző ugyanazon alapanyagból dolgozott, így a közönség is megtapasztalhatta: az azonos pörkölésű őrleményből mindenki más-és másfajta feketelevest készít. A második versenyszámban aztán már nem csak az ízek, hanem a látvány is főszerepet
játszott: csodás minták, virágok, sőt még maci is született tejhabból a cappuccinók tetejére a versenyzők keze nyomán. A harmadik kategória pedig nem kis kreativitást igényelt: a baristák saját ötletük alapján összeállított italukat készítették el és kínálták.
Szathmáry Dóra kreációja lett a 2017-es esztendő Balaton kávéja. A versenyzőtől megtudtuk: az Üdítő pillanat nevet kapott italhoz egy-egy szelet citromot és narancsot facsart, cukor-valamint popcorn szirupot adott hozzá, dupla eszpresszóval összerázta és jéggel szervírozta.
– Reményeink szerint a Balaton kávéját minél több vendéglátóhelyen kínálják majd. Az is szempont volt a kiválasztásánál, hogy télen-nyáron hozzáférhető alapanyagok alkossák és hogy valamilyen módon illeszkedjen a Balatonhoz – tudtuk meg Somogyi Zoltán Maxtól.
A Balaton kávéja hamarosan külön honlapot is kap, ahol a baristák, vendéglátóhelyek megtalálják a pontos receptet, a vendégek pedig azoknak a cukrászdáknak, kávéházaknak listáját, ahol kínálják az italt.
A Balaton Barista Bajnoka címet összteljesítménye alapján az első helyezett Erdélyi Regina nyerte el. A versenyen második lett Csóka Richárd, harmadik Víg Attila Olivér. Számos különdíj – köztük a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete és a Balaton Turizmus Szövetség elismerése – is gazdára talált.
A Balatoni Barista Bajnokságot kávéscsésze-bemutató és a gyűjteményről szóló előadás is színesítette, a közönség nem csak kóstolgathatta feketelevest, hanem érdekességeket megtudva kalandozhatott a kávé és kávézás történelmében és világában, valamint a csokoládékészítés titkaival is ismerkedhetett.
Kapcsolódó cikkeink
Tovább emelkednek a kávéárak, figyelmeztet a Lavazza
Az olasz Lavazza arra figyelmeztet, hogy a kávé ára a…
Tovább olvasom >Más kávék! – A nap videója
Hogyan isszák a kávét a nagyvilágban; biztosan vannak közöttük olyanok…
Tovább olvasom >A kávé segít, ha túl sok ülőmunkát végez az ember
Egy friss kutatás szerint a rendszeres kávéfogyasztás mérsékelheti azokat az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Budapest ad otthont szeptemberben az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak
Idén Budapest ad otthont az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak (European Organic…
Tovább olvasom >Ismét sikeres megjelenés volt a Jövő Áruháza
A SIRHA Budapest 2024 szakkiállítás hivatalos lapja a Trade magazin, amely…
Tovább olvasom >A fenntarthatóság és felelős gyártás volt idén az Alimentaria&Hostelco fókuszában
Idén március 18. és 21. között került sor az Alimentaria&Hostelco…
Tovább olvasom >