Forbes magazin – lista a tíz legkülönlegesebb étteremről

Szerző: trademagazin Dátum: 2007. 03. 01. 00:00

A gasztronómiában a minőség mellett az ételek az étterem egyedisége is fontos szerepet játszik abban, hogy a vendégek életre szóló élményt szerezzenek.

A brit Bray településen található Fat Duck, vagyis Kövér
Kacsa – amely már mindhárom csillagot megkapta a Michelintől, és a világ
legjobb éttermének is kikiáltották már – a molekuláris gasztronómia egyik
szentélye.
A New York  Ninja
étterem kínálatában rendkívüli fogásokkal, különböző kagylókból készített, apró
ínyencségek vannak és a nindzsának öltöztette felszolgálók látványos mutatványokkal
tálalják fel az ételeket.
A párizsi Dans le Noir (Tánc a sötétben) éttermet abból a meggondolásból
alapította Edouard de Broglie és Etienne Boisrond, hogy szerintük az igazi
gasztronómiai élményhez nem szükséges a látás, sötétben ugyanis jobban
kiélesedik az emberek többi érzékszerve. Az alapítók vak és látáskárosult személyzetet fogadtak fel
kiindulási tételük bizonyítására. Wylie Dufresne főszakács monogramját és a
Clinton utca 50-es házszámát viseli az a modern New York-i étterem WD-50, amelyben
füstölt yucca vagy a cikóriafagyi is kapható.
A spanyolországi Costa Brava minden bizonnyal leghíresebb
étterme az El Bulli. A Forbes magazinba cukorrépa alapú sorbet-ja okán került
be a "Világ legjobb étterme" – ahogy a Restaurant nevű szaklap
nevezte 2006-ban.
Chicagóban van egy étterem, ahol a kedves vendég tetszése
szerint akár az étlapot is megeheti. A Motóban persze a többi fogás is ízletes,
Homaro Cantu főszakács viszont ügyelt arra, nehogy kategorizálható legyen
bármelyik is. A spanyol és japán ételeket favorizáló vendéglőben semmi sem az,
aminek látszik, így a nachos például édes, a távol-keleti ételek pedig
szokatlan tálalásukkal keltenek feltűnést.
Indiából indult világhódító útjára az Annalakshmi lánc, amelyben semmi különös
nincs, leszámítva azt, hogy annyit eszik az ember, amennyit akar – és
annyit is fizet! Ez azt jelenti, hogy tetszés szerint hagyhatnak a vendégek
egyetlen vagy akár száz dollárt is az asztalon. Brüsszelben van a Dinner in the
Sky székhelye, de a belga étterem bármelyik európai nagyvárosban felállítja
daruját, amelynek végén libegve különleges helyszínen fogyaszthatják el a
vendégek az ételeket.
Drabális görényt és varangyot lehet választani Florida egyik
legszokatlanabb vendéglőjének, a Linger Lodge-nak étlapjáról. Aki mégis
idegenkedik a különböző kígyó- és verébfalatoktól, annak harcsát és csirkét is
felszolgálnak.
A Forbes magazin szerint a stockholmi Ice Hotel láncának
központi tagja éppen nem jégből készült, viszont kárpótolhatja a vendégeket az
ételek minősége és a felszolgálás körülménye is. A Torne folyó jegéből faragott
tányérokon ugyanis olyan falatokat kínálnak, amelyeket jávor- és rénszarvasok húsából
készítenek.

A belga társaság európa bármelyik nagyvárosában felállítja különleges daruját.

 

Kapcsolódó cikkeink