Fontosabb szerepet kap a táplálkozás a gyógyításban
Júniustól már akár napi 8 órában is találkozhatunk dietetikusokkal a járóbeteg-ellátásban, egy rendeletmódosítás ugyanis optimalizálta a táplálkozási szakemberek tevékenységeit a szakrendeléseken is. Így mostantól lehetőség nyílik arra, hogy táplálkozás, mint gyógymód, a szakrendelőkben fontosabb szerepet kapjon.
Nagy előre lépés a járóbetegek ellátásában, hogy a módosítás alapján napi 2-4 órában lesz biztosított dietetikus szakemberek jelenléte. Érvényes ez azokra az intézményekre, ahol legalább két olyan szakrendelés folyik, melynek során a dietetika, a táplálkozás jelentős szerepet játszik a kezelésben. Ilyen szakrendelések például a jól ismert diabetológia mellett a belgyógyászat, a kardiológia, az onkológia, az allergológia, a nefrológia, a gyermekgyógyászat és szülészet-nőgyógyászat is. Akár napi 8 órában is rendelhet dietetikus olyan intézményekben, ahol a fentiek közül három szakrendelés is megtalálható. Ez azt jelenti, hogy a szakrendelések ideje alatt a betegek rendelkezésére áll dietetikus szakember, aki dietetikai-táplálkozási szaktanácsadással segíti gyógyulásukat Nem mindegy ugyanis, hogy egy vesebeteg mit és mikor fogyaszt, és egy epeműtéten átesett sem kaphatja ugyanazt az ebédet, mint egy szívbeteg.
A június elsejétől életbe lépő módosítás nem csak a járóbeteg-ellátást érinti, de a kórházakban dolgozó dietetikusok munkáját is. A személyi minimum feltételek eddig a fekvőbeteg-ellátásban sem voltak optimalizálva: előfordult, hogy egy szakemberre 160 beteg is jutott. A módosítás szerint a kórházaknak 100 ágyanként kell biztosítania 1 fő dietetikust, aki naponta maximum 10 beteggel foglalkozhat egyénileg.
„A korábbi rendelet szükség szerint határozta meg a dietetikusok létszámát a különböző intézményekben, és a járóbeteg-ellátásban többnyire csak a diabetológiai szakrendelésen végeztek szaktanácsadást. A hatályba lépett módosítás lehetőséget biztosít arra, hogy a dietetikusok végre megfelelő létszámmal tudják munkájukat a biztonságos betegellátás érdekében ellátni az intézményekben. További pozitívuma a módosításnak, hogy a járóbeteg-szakellátásban is kötelezővé teszi a dietetikusok foglalkoztatását, ily módon elérhetővé válik minden beteg számára az adekvát szaktanácsadás.”– mondta el Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >