Fontos, hogy Magyarország minél magasabb feldolgozottságú termékeket vigyen a piacra
Nagy István a GOF Hungary Kft. új szárítóüzemének átadásán hangsúlyozta, a magyar agrárkormányzat célja a jelenlegi ciklusban, hogy minden termelő tudjon lépni egyet előre, és megvalósíthassa korszerűsítési elképzeléseit. Közölte, 200 milliárd forintos kerettel jelent meg pályázati felhívás élelmiszeripari fejlesztésekre. A legkisebb gazdálkodók 15 ezer euró vissza nem térítendő támogatásra, a kis, családi méretű gazdaságok 50 milliárd forint keretösszegben legtöbb 200 millió forint, a nagy gazdaságok 150 milliárd forintos keretben maximum 5 milliárd forintra pályázhatnak – tette hozzá.
Emlékeztetett arra, hogy az 1990-es években a hazai élelmiszeripari feldolgozó üzemeket privatizálták, az új tulajdonosok pedig megszüntették azokat, a nyersanyagot kivitték az országból, majd feldolgozva visszahozták. Magyarország ez első európai uniós ciklusában a szociális-liberális kormány a gazdaság helyett a szociális szférára fordította a támogatásokat.
Mindennek az lett a következménye, hogy a magyar gazdák jövedelme a 27 európai uniós tagállam átlagának az 53 százaléka lett. A jövedelmezőség a feldolgozottsággal és a hozzáadott értékkel nő – mondta.
A miniszter a magyar kormány történelmi döntésének nevezte, hogy az EU-s forrásokhoz a nemzeti társfinanszírozás mértékét Európában egyedülálló módon nem az európai átlagos 17,5, hanem a maximális 80 százalékban határozták meg.
Elmondta, 2027-ig 2900 milliárd forint áll rendelkezésre vidékfejlesztésre, feldolgozóipari beruházásokra, ebből 600 milliárd forint érkezik az Európai Unióból, 2300 milliárd forint nemzeti forrás. „Termelni tudunk, a termőhelyi adottságaink megvannak, a kérdés, hogy a feldolgozottság mértékét hogyan tudjuk emelni” – fogalmazott. Erre szavai szerint jó válasz a GOF Hungary Kft. fejlesztése, amely modern szárító, tároló és feldolgozó kapacitást épített ki.
Szurovcsák András, a kft. ügyvezető igazgatója ismertette, 2,3 milliárd forintos beruházással, az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztését célzó program 50 százalékos támogatásával építették meg dunaföldvári telephelyükön az óránként 40 tonna kapacitású szárító üzemet, amelynek működéséhez nem használnak földgázt. A beruházással 5 ezer tonnával 60 ezer tonnára nőtt a cég tároló kapacitása is. Az új szárítóval esős betakarítási időben javulnak a felvásárlási lehetőségek – jegyezte meg.
A GOF Hungary Kft. mezőgazdasági értékesítő, termelő szövetkezetként jött létre 2004-ben, honlapja szerint tagjai termőfölddel rendelkező kistermelők vagy mezőgazdasági termelést végző gazdasági társaságok.
A nyíregyházi székhelyű cég 2008-ban vette át az irányítást a dunaföldvári malom felett, az üzem jelenleg évi 45-50 tonna őrlési kapacitással működik. A 200 embert foglalkoztató kft. 2022-ben 15 milliárd forint nettó árbevétel mellett 192 millió forint adózott eredményt ért el, a cégvezető tájékoztatása szerint a 2023-as nettó árbevétel 11 milliárd forint volt, az adózott eredmény 200-300 millió forint körül alakul.
Kapcsolódó cikkeink
Rosszabb a magyar cégek termelékenysége, mint bárhol az unióban
A GKI Gazdaságkutató Zrt. friss elemzése szerint 2010 és 2023…
Tovább olvasom >EU-USA vámháború: a vám rossz a cégeknek, még rosszabbak a fogyasztóknak
Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen sajnálatát fejezte…
Tovább olvasom >Az EU 200 milliárd eurós beruházást mozgósít a mesterséges intelligencia fejlesztésére
Az Európai Bizottság elindította az InvestAI nevű kezdeményezést, amelynek keretében…
Tovább olvasom >További cikkeink
MBH Bank: A januári inflációs adat után 4,6%-ra emeljük idei inflációs prognózisunkat
A decemberi 4,6%-os év/év alapú áremelkedést követően 2025. januárban 5,5%-kal…
Tovább olvasom >Az ESG fenntarthatóság egyre fontosabb a hazai kkv-k számára
A fenntarthatóság és a vállalatirányítási szempontok (ESG: Environmental, Social, Governance)…
Tovább olvasom >Nem magyar sajátosság a kiugró januári infláció – ekkor fékezhet az áremelkedés
Az év eleji áremelések hatásai egyértelműen megmutatkoznak a legfrissebb inflációs…
Tovább olvasom >