Folytatódik a kürtőskalács-háború
A kürtőskalácsot először Erdélyben egy román nemzetiségű nő készítette 1784-ben – jelentette ki kedden Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter.
A tárcavezető egy hagyományos ételekről szóló romániai konferencián beszélt erről. Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint Irimescu elmondta, hogy Románia le akarja védeni a kürtőskalácsot oltalom alatt álló földrajzi jelzésű termékként (PGI). Kijelentette, hogy a süteményt először Erdélyben egy román nemzetiségű asszony készítette 1784-ben, aki magyar állampolgár volt. A miniszter szerint mivel Erdélyben készítették először, nincs kétsége afelől, hogy a kürtőskalácsot az Európai Unió Románia számára fogja elismerni védett termékként.
A miniszter január elején egy román kereskedelmi televíziónak kijelentette: a kürtőskalács levédési eljárásában Románia számára előnyt jelent, hogy Magyarország is elismeri, erdélyi a termék.
Irimescu már tavaly novemberben jelezte Romániának ezt a szándékát, amikor miniszterjelöltként hallgatták meg az illetékes román parlamenti szakbizottságban.
A magyar Földművelésügyi Minisztérium (FM) egy héttel később, november végén közölte, hogy a kürtőskalácsnak, mint „hagyományos különleges terméknek” az uniós bejegyeztetése érdekében lép fel. A minisztérium rámutatott: a bejegyzett elnevezést minden olyan gazdasági szereplő használhatja földrajzi elhelyezkedésre való tekintet nélkül, amely az adott termékleírásban foglalt receptúrának megfelelő terméket forgalmaz.
A kürtőskalács kiemelkedő magyar nemzeti érték lett, miután a Hungarikum Bizottság tavaly januárban döntött a Magyar Értéktárba történő felvételéről, majd decemberben hungarikummá nyilvánították a terméket.
December közepén Gál Péter, az FM eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára közölte, hogy várhatóan az idei első negyedév végén nyújtja be Magyarország azt a kérelmet, amelyben a kürtőskalácsot hagyományos különleges termékké kívánják nyilváníttatni az Európai Unióban.
Az Európai Unió eredetvédelmi szabályozása megkülönbözteti az oltalom alatt álló földrajzi jelzésű termékeket (PGI) a garantáltan hagyományos és különleges termékektől (TSG). A kettő között az a különbség, hogy míg az előző esetében a gyártási eljárás adott szakasza egy bizonyos régióhoz kell kötődjön, a hagyományos és különleges termékeket bárhol elő lehet állítani.
A Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület által létrehozott kurtos.eu honlapon Hantz Péter biofizikus kutató és Pozsony Ferenc néprajzprofesszor által jegyzett, a kürtőskalács történetéről szóló cikk szerint a sütemény első receptje Dániel Istvánné Gróf Mikes Mária 1784-es keltezésű erdélyi szakácskönyvében bukkant fel. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Romániába költözteti joghurtital-gyártásának egy részét a Danone
A YoPro italok Tetra Pak-os formátuma most Romániában készül a…
Tovább olvasom >Bevásárlóturizmus erősödhet a román élelmiszer-árkorlátozások miatt
A román kormány újabb intézkedéseket fontolgat az élelmiszerárak megfékezésére. A…
Tovább olvasom >35 millió euróból építi meg ötödik romániai raktárát a német Penny
A német Penny diszkontkereskedő megkezdte ötödik romániai raktárának építési munkálatait.…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nagy Márton: A hazai fogyasztás erősödik
A hazai fogyasztás erősödik, a belső kereslet és az ettől…
Tovább olvasom >Októberben 2 százalékra gyorsult az eurózóna inflációja
Éves szinten 2 százalékra gyorsult a fogyasztói áremelkedés az euróövezetben…
Tovább olvasom >KSH: augusztusban 443 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet
Augusztusban a kivitel volumene 5,6, a behozatalé 4,5 százalékkal csökkent…
Tovább olvasom >