Fókuszban a munkaerőpiaci kihívások az agráriparban
A modern technológiák térnyerésével az agrárium és az élelmiszeripar is egyre inkább technológiai tudással rendelkező szakembereket igényel. A gépesítés, digitalizáció és innováció nemcsak lehetőség, hanem alapfeltétel lett – a megfelelő munkaerő hiánya azonban különösen a kis- és középvállalkozások fejlődését nehezítheti – jelentette ki Felkai Beáta Olga, az élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkár az Oeconomus Alapítvány munkaerőpiaci kihívásokról szóló konferencián.

(Fotó: AM)
A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a 2023–2027-es KAP Stratégiai Terv mintegy 2900 milliárd forintos forrása lehetőséget ad arra, hogy a munkaerő-igényes ágazatok – például a kertészet és az állattenyésztés – helyben teremtsenek munkahelyeket, ezzel is mérsékelve a vidéki térségek népességfogyását. A támogatások munkahelyteremtő hatását erősítik a 2024-es beruházási pályázatok, valamint a Fiatal gazda program is. Hozzátette, hogy a 2024-ben meghirdetett beruházási támogatások – köztük a húsfeldolgozás, a gyümölcs- és zöldségfeldolgozás, valamint a takarmánygyártás területén – kiemelkedő munkahelyteremtő potenciállal rendelkeznek. A Vidékfejlesztési Program keretében 37 támogatási felhívás járult hozzá mintegy 15.000 új munkahely létrejöttéhez, elsősorban mikro- és kisvállalkozásoknál. Az agrár-nemzedékváltást a Fiatal gazda program ösztönzi, 79 milliárd forintos keretösszeggel.
Felkai Beáta Olga rávilágított arra is, hogy kiemelt figyelmet kapnak a hátrányos helyzetű munkavállalók és a legkisebb településeken élő önfoglalkoztatók
A munkaerőpiaci kihívások nemcsak gazdasági, hanem társadalmi jelentőséggel is bírnak. A cél egy olyan fenntartható és versenyképes agrárgazdaság megteremtése, amely hosszú távon is biztosítani tudja a vidéki térségek népességmegtartó erejét, a fiatalok helyben maradását, és a technológiai fejlődéshez igazodó foglalkoztatási struktúrát.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Paradicsom, a sokoldalú alapanyag – tartósítsuk biztonságosan a Nébih ajánlásával
A paradicsomot a gasztronómia egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb alapanyagaként tartják…
Tovább olvasom >Új öntözésfejlesztési források nyílnak meg a gazdálkodók számára szeptemberben
Új, kisebb és nagyobb léptékű öntözésfejlesztési források nyílnak meg szeptember…
Tovább olvasom >A kormány 2027-ig több mint 20 milliárd forint forrást biztosít az akvakultúra fejlesztésére
A hazai akvakultúra kulcsszerepet játszik a horgászvizek egészséges és minőségi…
Tovább olvasom >További cikkeink
A GVH vizsgálatai szerint nem a kiskereskedelem a ludas az áremelkedésekben
Nem a kiskereskedelem a felelős a tej, a tejtermékek és…
Tovább olvasom >A Nestlé továbbra is a világ legértékesebb élelmiszer márkája a Brand Finance szerint
A Nestlé immár tizedik éve vezeti az élelmiszermárkák globális rangsorát,…
Tovább olvasom >Iskolakezdés: átlagosan 50-75 ezer forinttal terveznek a családok
A REGIO JÁTÉK friss felmérése szerint a 2025-ös iskolakezdés átlagosan…
Tovább olvasom >