Fokozottan ellenőrzik az almát és a dinnyét
Fokozottan vizsgálják az ellenőrök a mostani bőséges piaci felhozatal idején a zöldségek, gyümölcsök minőségét, különös figyelmet fordítanak a permetszer-maradványokra.
A nyári időszakban kiemelten ellenőrzi a növényvédelmi igazgatóság a piacokon kapható gyümölcsöket. Főként azt vizsgálják, hogy az őstermelő betartotta-e a különböző kultúrákra vonatkozó permetezési határidőket. De ellenőrzik az eladásra kínált gyümölcs származási helyét is.
Jelenleg elsősorban a két leggyakoribb idénygyümölcsöt, az almát és a dinnyét vizsgálja a hatóság. Az ellenőrök az áru papírjait, eredetét, minőségét, valamint a kereskedő vagy őstermelő permetezési naplóját is nézik – mondta Sipos István, a Heves megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságának zöldség-gyümölcs ellenőre.
Körülbelül hat-hétszáz terméket vizsgálnak meg, aminek négyötödét minőségi szempontból ellenőrzik. A szakember szerint ami a fogyasztók szempontjából különösen lényeges, hogy nézik a termékek jelölését, valamint körülbelül száz-százhúsz esetben mintát vesznek szermaradék- és radiológiai vizsgálatra, vagyis ellenőrzik, tartalmaznak-e az áruk a szervezetre káros anyagokat.
Heves megyében tavaly közel hatszáz tételt ellenőriztek és száz terméket vizsgáltak be, amelyeknek mindegyike megfelelt az előírásoknak. Ha az ellenőrök mégis szabálytalansággal találkoznak, akkor eljárást indíthatnak a kereskedővel vagy őstermelővel szemben, és bírságot is kiszabhatnak. Utóbbi összege, az áru mennyiségétől és a szabálytalanság mértékétől függően 15 ezer forinttól 5 millióig is terjedhet. (Hirado.hu, Kossuth Rádió, Krónika)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >Decemberben alig változott a GKI konjunktúraindexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt.– az EU támogatásával –felmérése szerint decemberben…
Tovább olvasom >Ünnepi fogások: bacon kuglóf, baconos sajttorta és szilveszteri kandírozott virslifalatkák
Sokszor egy-egy szokatlanabb hozzávaló, vagy akár maga a tálalás is…
Tovább olvasom >