Főként a kenyér és a hamburger ára nőtt

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 01. 17. 12:10

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint az elmúlt öt évben jelentős drágulás sújtotta a magyar élelmiszerpiacot. A legnagyobb áremelkedést a fehér kenyér, a félbarna kenyér és a hamburger szenvedte el, amelyek ára 2019 óta rekordmagasságba emelkedett. Az inflációs kosárban szereplő termékek közül ezek a mindennapi alapélelmiszerek váltak a drágulás szimbólumaivá – mutat rá az Mfor.

Kilőtt a hamburger

2024 decemberében az infláció üteme ismét gyorsult, novemberi 3,7%-ról 4,6%-ra emelkedett, bár az éves átlagos infláció 3,7% volt, jelentősen csökkenve a 2023-as 17,6%-ról. Az alacsonyabb infláció ellenére a vásárlók többsége mégis drasztikus áremelkedést tapasztal, különösen az alapvető élelmiszerek esetében, amelyek a mindennapi kiadások jelentős részét teszik ki.

Az elmúlt öt évben a fehér kenyér ára 200%-kal, a félbarna kenyéré 194%-kal, míg a hamburgeré szintén 200%-kal növekedett. Nemcsak a kenyér, hanem olyan termékek is, mint a zsömle (187%-os emelkedés) vagy az étkezési só (177%-os drágulás), jelentősen hozzájárulnak a háztartások kiadásainak növekedéséhez.

Bár a KSH szerint a 2024-es éves inflációs adat alacsonyabb, mint a járvány előtti években tapasztaltak, a mindennapi vásárlások során az élelmiszerárak emelkedése erőteljesen érezhető. Az emberek érzékelése szerint az alapvető termékek, mint a kenyér, már nem csupán drágák, hanem elérhetőségük is kihívást jelenthet az alacsonyabb jövedelműek számára.

Az infláció mérséklődése ellenére az alapvető élelmiszerek árai továbbra is nyomás alatt tartják a háztartásokat. A kormányzati intézkedések és a gazdasági stabilizáció fontos szerepet játszhatnak az árak további emelkedésének megfékezésében, de a jelenlegi trendek alapján az élelmiszerárak szintje hosszabb távon is magas maradhat.

Kapcsolódó cikkeink