Főként a kenyér és a hamburger ára nőtt
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint az elmúlt öt évben jelentős drágulás sújtotta a magyar élelmiszerpiacot. A legnagyobb áremelkedést a fehér kenyér, a félbarna kenyér és a hamburger szenvedte el, amelyek ára 2019 óta rekordmagasságba emelkedett. Az inflációs kosárban szereplő termékek közül ezek a mindennapi alapélelmiszerek váltak a drágulás szimbólumaivá – mutat rá az Mfor.

Kilőtt a hamburger
2024 decemberében az infláció üteme ismét gyorsult, novemberi 3,7%-ról 4,6%-ra emelkedett, bár az éves átlagos infláció 3,7% volt, jelentősen csökkenve a 2023-as 17,6%-ról. Az alacsonyabb infláció ellenére a vásárlók többsége mégis drasztikus áremelkedést tapasztal, különösen az alapvető élelmiszerek esetében, amelyek a mindennapi kiadások jelentős részét teszik ki.
Az elmúlt öt évben a fehér kenyér ára 200%-kal, a félbarna kenyéré 194%-kal, míg a hamburgeré szintén 200%-kal növekedett. Nemcsak a kenyér, hanem olyan termékek is, mint a zsömle (187%-os emelkedés) vagy az étkezési só (177%-os drágulás), jelentősen hozzájárulnak a háztartások kiadásainak növekedéséhez.
Bár a KSH szerint a 2024-es éves inflációs adat alacsonyabb, mint a járvány előtti években tapasztaltak, a mindennapi vásárlások során az élelmiszerárak emelkedése erőteljesen érezhető. Az emberek érzékelése szerint az alapvető termékek, mint a kenyér, már nem csupán drágák, hanem elérhetőségük is kihívást jelenthet az alacsonyabb jövedelműek számára.
Az infláció mérséklődése ellenére az alapvető élelmiszerek árai továbbra is nyomás alatt tartják a háztartásokat. A kormányzati intézkedések és a gazdasági stabilizáció fontos szerepet játszhatnak az árak további emelkedésének megfékezésében, de a jelenlegi trendek alapján az élelmiszerárak szintje hosszabb távon is magas maradhat.
Kapcsolódó cikkeink
A mezőgazdasági beruházások 42 százalékát épületekre és építményekre fordították 2024-ben
A KSH előzetes adatai szerint 669,4 milliárd forint volt a…
Tovább olvasom >A görög szupermarketekben a legolcsóbb az élelmiszer Európában
A görög IELKA kutatóintézet friss jelentése alapján nyolc európai ország…
Tovább olvasom >Európa-szerte alacsony meggytermés várható idén
Szakértők 2025-re jelentős terméskiesést jeleznek Európa és Ázsia meggytermelő országaiban…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekordszinten a vállalatvezetők elköteleződése a fenntarthatóság iránt
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a vállalatvezetők hozzáállása…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >