Nő a juhállomány
Magyarországon évről évre bővül az anyajuh-állomány, és egyre többen foglalkoznak juhtartással – mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár csütörtökön Mezőhegyesen egy juh bemutató mintatelep átadásán a Földművelésügyi Minisztérium (FM) közleménye szerint.
Az államtitkár a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva ismertette, Magyarországon az anyajuhok száma idén június 1-jén 811 ezer volt, 21 ezerrel több az egy évvel korábbinál. A növekvő állományszám a kibocsátás bővülésében is tükröződik: a juh- és kecskeágazatban 2010 és 2016 között 9 százalékos volt a növekedés. Magyarország az Európai Unió negyedik legnagyobb élőjuh-exportőre. A célországok között meghatározó Olaszország, de jelentős volt a forgalom Szlovákiába, Horvátországba, Romániába, Szlovéniába és Törökországba is. Bár a hagyományos piacokon csökken a bárány iránti kereslet, ezt az utóbbi hónapokban kompenzálta a Törökországba és az arab országokba irányuló kivitel – írták.
A magyarországi juhfogyasztás csekély, átlagosan, személyenként 0,2 kilogramm. Ennek ellenére lassan nő a hazai vágások száma, és egyre több félig feldogozott, előre csomagolt juhhús termék kerül az áruházak polcaira – tették hozzá. Az FM a termeléshez kötött anyajuh támogatással, átmeneti nemzeti támogatással és tenyészkos támogatással segíti a gazdálkodókat. Czerván György Juh bemutató mintatelep címet adott át Papp József juhtenyésztőnek Mezőhegyesen. Az OMÉK-on az idei Év tenyésztője cím birtokosának az ország egyik legnagyobb őshonos cigája törzstenyészete van – olvasható a közleményben. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
AM: jelentős értéket képviselnek a hazai gyepek, megőrzésüket a kormány is támogatja
A hazai gyepek hosszú távú megőrzésében kulcsszerepet játszik a Grassland-HU…
Tovább olvasom >Bemutatkozott a magyar méz és a mangalica Oszakában
Tovább kell erősíteni az olyan prémium mezőgazdasági termékek jelenlétét a…
Tovább olvasom >AM: új szintre lépnek a magyar-georgiai agrárkapcsolatok
A mezőgazdaság területén különösen fontos az együttműködés, hiszen Magyarország tapasztalata…
Tovább olvasom >További cikkeink
A lakosság harmada keresi még, hogyan tudna egészségesebben étkezni, és csak minden negyedik magyar táplálkozik tudatosan
Az étkezés nemcsak testünk megfelelő működésének alapja, hanem kritikus szerepe…
Tovább olvasom >Lezajlott az első Fenntartható Csomagolás Fórum
2025. június 4-én a Pasaréti Közösségi Házban került megrendezésre az…
Tovább olvasom >Az Innovációk napján átadtuk az „Inno d’Or – Év innovációja 2025” díjakat
Idén ötödik alkalommal került megrendezésre a Trade magazin által életre…
Tovább olvasom >