FM: lezárult a nemzeti élelmiszergazdasági stratégia társadalmi vitája
Lezárult a 2050-ig szóló nemzeti élelmiszergazdasági stratégia társadalmi vitája – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kedden az MTI-vel.
A közlemény szerint a stratégia társadalmi vitájának záró-rendezvényén, a Nézőpont Intézet konferenciáján Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: a stratégia túllép az európai uniós keretekben megszokott hétéves tervezési periódusokon, mivel a gazdáknak sem hét esztendőre, hanem évtizedekre előre kell tervezniük, amikor megveszik földjeiket, felépítik tárolóikat és istállóikat, beruháznak a gépesítésbe.
A program végigkíséri az élelmiszerek útját a mezőgazdasági termeléstől és tenyésztéstől az élelmiszerek teljes feldolgozásáig, kiterjed az élelmiszeripar valamennyi ágazatára – fogalmazott a helyettes államtitkár. „Ragaszkodik az őseinktől örökölt értékes hagyományainkhoz és a természetes élelmiszer-termelésben látja a jövőt, az alaptörvény szellemiségéhez hűen a GMO-mentes termelés mellett teszi le voksát” – fűzte hozzá.
Feldman Zsolt szerint Magyarországnak minőségi élelmiszer-termelésen alapuló, a családi gazdaságokra támaszkodó élelmiszer-gazdaságra van szüksége, és kulcskérdés az alapanyagok minőségi feldolgozása, a feldolgozóipar erőteljes fejlesztése is.
A helyettes államtitkár megerősítette: a kormány arra törekszik, hogy a kis- és közepes gazdaságok aránya a földhasználatban mihamarabb elérje a 80 százalékot, hogy a magyar vidék minél több ember számára nyújtson megélhetést.
Feldman Zsolt szerint a programban megfogalmazott irányok következetes megtartásával és a kitűzött feladatok megvalósításával megalapozott várakozás, hogy 2050-re a főállású foglalkoztatottak száma az agrobiznisz által lefedett ágazatokban elérje a 750 ezer főt.
További cél, hogy az éves agrárexport értéke jelenáron 20 milliárd euróra nőjön az elmúlt években elért 8 milliárd euróról.
A közlemény ismerteti a Nézőpont Intézet 2016 novemberében készült közvélemény-kutatását, amely szerint a magyarok négyötöde bízik a hazai élelmiszer-gazdaságban, mert az képes a magas szintű fogyasztói igényeknek megfelelő termékek előállítására. A megkérdezettek 82 százaléka úgy véli, hogy Magyarországon továbbra is korlátozni kell a génmódosított termékek, élelmiszerek behozatalát. A válaszadók 70 százaléka szerint helyes döntés volt a családi gazdaságok szerepének megerősítése a mezőgazdasági termelésben. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Tállai András lett az élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkár
Tállai András kinevezésével új vezető irányítja az élelmiszergazdasági és agrárszakképzési…
Tovább olvasom >Az élelmiszeripar jövője a fiatalok kezében van
Az élelmiszerbiztonság és -minőség nem csupán az agrárium, hanem a…
Tovább olvasom >MBH: az aszály ellenére javultak a magyar élelmiszergazdaság kilátásai
Az aszályos nyár ellenére javultak a magyar élelmiszergazdaság kilátásai, jelentősebb…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kamatkedvezmény a zöldhitelre
Még kedvezőbb lesz a népszerű lakáscélú zöldhitel a K&H-nál. A legnépszerűbb…
Tovább olvasom >Friss felmérés: A visszautasítástól való félelem bénítja a vállalkozásokat
Egy friss felmérés szerint a vállalkozások 33 százaléka a visszautasítástól…
Tovább olvasom >Jelentősen nőtt az Alibaba negyedéves nyeresége
Az Alibaba Group Holding kínai e-kereskedelmi óriás adózott eredménye jelentősen…
Tovább olvasom >